krem z białych szparagów
Sezon na szparagi rozpoczęty. Szparagi robiłam parę razy ale nigdy nie smakowały mi jakoś tak abym za nimi tęskniła 🙂 Postanowiłam sobie odczarować smak szparaga i ugotowałam zupę krem z białych szparagów. Fajny, lekki, wiosenny krem będzie idealny na sobotnie popołudnie. Wyszedł bardzo dobry, kremowy, lekko pikantny 🙂
Składniki:
– pęczek białych szparagów
– 1 duża cebula
– 0,5 l bulionu
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki śmietanki 18 %
– 1 łyżka mascarpone
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól
-biały pieprz
Szparagi obieramy obieraczką do warzyw. Uwaga! nie obieramy główek. Odcinamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki szparagów i odkładamy na bok,resztę kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy krótko posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone szparagi, oprócz główek i podsmażamy z cebula parę minut, po chwili dodajemy bulion, gotujemy 10 minut bez pokrywki a potem 5 minut z pokrywką.Dodajemy śmietankę, mascarpone i przyprawy. Blendujemy. Jeśli są wyczuwalne włókna to przelewamy krem przez sitko.
Główki szparagów podsmażamy 5 minut na 1 łyżeczce masła.
Krem przelewamy do talerzy a na wierzchu układamy podsmażone główki szparagów. Dekorujemy miętą.