krem z białych szparagów

5

Sezon na szparagi rozpoczęty. Szparagi robiłam parę razy ale nigdy nie smakowały mi jakoś tak abym za nimi tęskniła 🙂 Postanowiłam sobie odczarować smak szparaga i ugotowałam zupę krem z białych szparagów. Fajny, lekki, wiosenny krem będzie idealny na sobotnie popołudnie. Wyszedł bardzo dobry, kremowy, lekko pikantny 🙂

Składniki:

– pęczek białych szparagów

– 1 duża cebula

– 0,5 l bulionu

– 1 łyżka masła

– 1/2 szklanki śmietanki 18 %

– 1 łyżka mascarpone

– szczypta gałki muszkatołowej

– sól

-biały pieprz

Szparagi obieramy obieraczką do warzyw. Uwaga! nie obieramy główek. Odcinamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki szparagów i odkładamy na bok,resztę kroimy na mniejsze kawałki.

IMG_6356

IMG_6357

IMG_6360

Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy krótko posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone szparagi, oprócz główek i podsmażamy z cebula parę minut, po chwili dodajemy bulion, gotujemy 10 minut bez pokrywki a potem 5 minut z pokrywką.Dodajemy śmietankę, mascarpone i przyprawy. Blendujemy. Jeśli są wyczuwalne włókna to przelewamy krem przez sitko.

IMG_6358

IMG_6359

IMG_6361

IMG_6366

Główki szparagów podsmażamy 5 minut na 1 łyżeczce masła.

IMG_6363

Krem przelewamy do talerzy a na wierzchu układamy podsmażone główki szparagów. Dekorujemy miętą.

4

2

1