krem z kurek

1

Z grzybów rzecz jasna. Oto przyszła pora na pierwsze grzyby i już się pojawiły kurki w mojej lodówce. omlety, jajecznice, tarty…wszystko z kurkami.Jutro wcześnie rano wybieram się na osobiste polowanie na grzyby. Trzymajcie kciuki 🙂

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 1,5 rosołu
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 36 %
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • kurkuma lub szafran

Czysty rosół podgrzewamy i wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka, aby się podgotował.

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Umyte kurki, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Wszystko razem podsmażamy parę minut.

Do gotującego się rosołu wrzucamy kurki z cebulą.Razem wszystko gotujemy jeszcze około 5 minut, ziemniak nie może być surowy.

Dodajemy śmietankę, pieprz i szczyptę kurkumy dla podbicia koloru, ewentualnie szafran.

Zupę podaję z prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i z koperkiem.

IMG_3607

IMG_3608

IMG_3612

IMG_3613