krem z kurek
Z grzybów rzecz jasna. Oto przyszła pora na pierwsze grzyby i już się pojawiły kurki w mojej lodówce. omlety, jajecznice, tarty…wszystko z kurkami.Jutro wcześnie rano wybieram się na osobiste polowanie na grzyby. Trzymajcie kciuki 🙂
Składniki:
- 300 g kurek
- 1,5 rosołu
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- pół szklanki słodkiej śmietanki 36 %
- 1 łyżka masła
- pieprz
- kurkuma lub szafran
Czysty rosół podgrzewamy i wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka, aby się podgotował.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Umyte kurki, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Wszystko razem podsmażamy parę minut.
Do gotującego się rosołu wrzucamy kurki z cebulą.Razem wszystko gotujemy jeszcze około 5 minut, ziemniak nie może być surowy.
Dodajemy śmietankę, pieprz i szczyptę kurkumy dla podbicia koloru, ewentualnie szafran.
Zupę podaję z prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i z koperkiem.