krem z pieczarek z mascarpone i tymiankiem

 

1Jestem zmarzluchem to wiedzą wszyscy moi bliscy 🙂 Nadeszła jesień, temperatura obniżyła się z dnia na dzień prawie o połowę. Herbatkę parze co chwila ale też zaczęłam gotować rozgrzewające potrawy. W weekend ugotowałam pyszny krem z pieczarek który ukoił i rozgrzał moje wnętrze po sobotnich zakupach. Wróciłam zziębnięta i przemoczona a gorąca zupa to był strzał w 10 🙂

Składniki:

  • 700 g pieczarek
  • 800 ml wody
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula
  • świeży tymianek
  • 2 bulionetki „esencja do duszonego kurczaka” knorr
  • 3 czubate łyżki mascarpone
  • masło
  • 3 łyżki soku z cytryny

Cebule i obranego ziemniaka kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach masła, aż ziemniak zmięknie lekko. Ja to robie na głebokiej patelni ale można to robić w garnku.W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy bulionetki i wlewamy do cebuli.

IMG_8189

Myjemy pieczarki. najlepiej aby były idealnie białe i świeże, czyli z zamkniętymi kapeluszami od spodu. Kroimy w ćwiartki i wrzucamy do bulionu, dolewamy sok z cytryny. Gotujemy 20 minut bez pokrywki na średnim ogniu. Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Robiłam to dość niedbale, aby połowa pieczarek pozostała w większych kawałkach. Do miseczki wlewamy chochelkę zupy, dodajemy mascarpone i mieszamy a następnie przelewamy do garnka i mieszamy.

IMG_8190

IMG_8191

Do zupy dodajemy tymianek i podajemy z chrupiąca bagietką.

4

3

2