krem z pieczonych buraków z tymiankiem i serem halloumi

6

Ileż ta zupa ma zalet 😀 Zdrowa, rozgrzewająca, pyszna,prosta, bez glutenu,dietetyczna, aromatyczna i bez sera halloumi tez tania 🙂 Najlepszy nasz polski, piękny, okrągły burak. Niby pospolite i znane warzywo a jednak jest przerabiany na różne sposoby przez najlepszych kucharzy. Niegdyś burak lądował na talerzu w postaci papki obok kotleta a teraz…jego wysokość buraka znajdzie w postaci carpaccio,kiełków buraka, liści buraka no i kolorowych jego odmian, których nie można nigdzie dostać 🙂

Gęsty, krem z pieczonego buraka jest idealny na jesień. Dodałam na wierzch cypryjski ser halloumi, ale spokojnie można go zastąpić serem kozim lub fetą.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 kg buraków
  • 1,5 wywaru warzywnego
  • 1 duża cebula
  • tymianek
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • kawałek sera halloumi

Buraki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości i układamy na papierze do pieczenia w piekarniku. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach . Program góra-dół.

Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebule kroimy byle jak i podsmażamy na patelni na łyże oleju, aż się lekko nawet przypali, pod koniec posypujemy słodką papryką w proszku.

Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy marchewki, gotujemy 15 minut.

IMG_8613

Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka razem z podsmażoną cebulką.

IMG_8614

IMG_8615

IMG_8617

Blendujemy i jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy wody.Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i cukrem ( około 1 łyżki).

Wlewamy na talerz, układamy plasterki sera halloumi i posypujemy tymiankiem. Ułożyłam jeszcze kiełki słonecznika.

Można ser zastąpić śmietaną jak kto woli.

1

2

3

4

5