krem z pieczonych buraków z tymiankiem i serem halloumi
Ileż ta zupa ma zalet 😀 Zdrowa, rozgrzewająca, pyszna,prosta, bez glutenu,dietetyczna, aromatyczna i bez sera halloumi tez tania 🙂 Najlepszy nasz polski, piękny, okrągły burak. Niby pospolite i znane warzywo a jednak jest przerabiany na różne sposoby przez najlepszych kucharzy. Niegdyś burak lądował na talerzu w postaci papki obok kotleta a teraz…jego wysokość buraka znajdzie w postaci carpaccio,kiełków buraka, liści buraka no i kolorowych jego odmian, których nie można nigdzie dostać 🙂
Gęsty, krem z pieczonego buraka jest idealny na jesień. Dodałam na wierzch cypryjski ser halloumi, ale spokojnie można go zastąpić serem kozim lub fetą.
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 kg buraków
- 1,5 wywaru warzywnego
- 1 duża cebula
- tymianek
- sól
- cukier
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- kawałek sera halloumi
Buraki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości i układamy na papierze do pieczenia w piekarniku. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach . Program góra-dół.
Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy byle jak i podsmażamy na patelni na łyże oleju, aż się lekko nawet przypali, pod koniec posypujemy słodką papryką w proszku.
Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy marchewki, gotujemy 15 minut.
Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka razem z podsmażoną cebulką.
Blendujemy i jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy wody.Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i cukrem ( około 1 łyżki).
Wlewamy na talerz, układamy plasterki sera halloumi i posypujemy tymiankiem. Ułożyłam jeszcze kiełki słonecznika.
Można ser zastąpić śmietaną jak kto woli.
17 października 2015 @ 16:48
Tak, jak lubie!
Super jesienna zupa!
🙂
17 października 2015 @ 20:02
zdecydowanie jesienna 🙂