kruche ciasteczka z dynią

ciasteczka z dynia

Pewna firma robi  ciasteczka, na wierzchu posypane dynią lub słonecznikiem, bardzo je lubię i postanowiłam zrobić własne.Jjako że staram się unikać przetworzonej żywności, robiąc je sama jestem pewna że nie ma w nich sztucznych barwników i innego badziewia 🙂

 

Pestki dyni – zawierają mnóstwo witamin i minerałów, takich jak: witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C oraz witamina D. Te małe ziarenka, ze względu na tak duże bogactwo witamin, powinny jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety. Witamina E to w organizmie ważny przeciwutleniacz.Występujące w pestkach dyni witaminy i mikroelementy, m.in. beta-karoten, potas, cynk i selen, pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy.Nie tylko pestki dyni, ale w ogóle cała dynia stanowi cenne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizmu na infekcje.Pestki dyni w dużej części zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy wielokrotnie nienasycone.Kwas linolowy, zawarty w pestkach dyni, zaliczany jest do egzogennych kwasów tłuszczowych, tzn. nie jest syntetyzowany przez organizm i dlatego powinien stanowić składnik zdrowej diety.( źródło: portal abczdrowie.pl)

 

Składniki:

– pół kostki masła czyli 100 g

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1,5 szklanki mąki

– 1/2 szklanki cukru

na wierzch:

– 2 łyżki cukru

– 2 łyżki miodu

– 2 łyżki śmietanki 30 %

– 100 g pestek dyni

– 1 łyżka masła

 

Mąkę, cukier, masło, jajko i proszek łącze w robocie na jednolitą masę. Formuje kule, owijam folią spożywczą i wkładam na 40 minut do lodówki.Wyjmuje, wałkuje na grubość około 25 mm i wykrawam kółka.

6

Piekę w 180 stopniach około 8 minut, w tym czasie na patelnie wsypuje cukier, wlewam miód i śmietankę i dodaje masło, podgrzewam wszystko razem, mieszając aż lekko zbrązowieje, potem dodaje pestki dyni i mieszam. Wykładam po łyżeczce na ciastka i dopiekam je jeszcze około 4 minut.

4

3

5