kruche ciasto z truskawkami i waniliową pianką
Ciasto powstało na zamówienie dla 6-letniej młodej damy Zuzanny, która poprosiła ciocię o ciasto z truskawkami i koniecznie z kruszonką 🙂 Ciasto ciocia upiekła, przywiozła i usłyszała, że za słodkie 🙂 Za to Tata Zuzi nadrobił za córkę, chociaż On z kolej prosił o coś mięsnego to ciasto zjadł z dokładką 🙂 W tamtym roku robiłam to ciasto z malinami, jest to przepis z Moich Wypieków :http://www.mojewypieki.com/post/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka. Po lekkich modyfikacjach jest tak samo smakowite 🙂 Kupiłam budyń z cukrem, więc może trochę było słodkie, ale można dodać mniej cukru i będzie w sam raz, dużo też zależy od słodkości truskawek.
Składniki:
ciasto kruche
– 2,5 szklanki mąki
– 250 g zimnego masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki cukru pudru
– 5 żółtek
pianka:
– 5 białek
– 1 szklanka cukru
– 2 opakowania budyniu waniliowego
– 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
– 1/2 kg truskawek
Ciasto zagniatamy ręcznie lub w robocie. Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2-3 h.
Blachę 30×20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i na tarce o grubych oczkach ścieramy 60 % ciasta na blachę.Podpiekamy ciasto w 190 stopniach przez 15 minut. Pozostałą resztę ciasta chowamy do zamrażarki.
Ubijamy białka, powoli dosypujemy cukier partiami a na koniec powoli dodajemy budynie. Gdy masa się połączy, ciurkiem wlewamy olej.
Na upieczone, wystudzone ciasto wykładamy piankę i układamy umyte i pokrojone na kawałki truskawki, wyjmujemy resztę zamrożonego ciasta i ścieramy na wierzch aby ciasto pokryło się równo na owocach. Pieczemy w 190 stopniach 35 minut.