kruche,waniliowe ciasteczka bez glutenu z orzechami pekan, migdałami i pistacjami
Szkoda mi upiec coś na bazie mąki pszennej bo nie każdy u mnie w domu będzie mógł zjeść, więc piekę póki co i eksperymentuje z wypiekami bez glutenu.Jeśli zamienicie w odpowiednich proporcjach mąki bezglutenowe na pszenną, ciasteczka tez powinny wyjść dobre. Dziś postawiłam na małe, kruche i maślane ciasteczka z orzechami. Pierwszy raz kupiłam orzechy pekan- przyznam że zapłaciłam w promocji 17 zł za 200 g…cena kosmiczna, ale orzechy są wyjątkowo smaczne i bardzo zdrowe.Wykorzystałam tez resztki innych orzechów jakie miałam w szafce.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 mąki migdałowej lub mielonych migdałów
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu lub śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek i cukier, następnie wbijamy 1 jajko i dodatkowo 1 żółtko.Białko odstawiamy.
Do mieszanki dodajemy masło po kawałku i wyrabiamy ciasto.Dodajemy jogurt, wanilię i ekstrakt.Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie możemy obrać pistację.
Po schodzeniu ciasta, formujemy z niego małe kuleczki. Mi wyszło około 24.Lekko je spłaszczamy łyżką i wciskamy lekko w ciasto orzecha. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i pieczemy około 10-12 minut w 180 stopniach.