kurczak w mleku kokosowym z warzywami
Danie rodem z „chińczyka” 🙂 U mnie w pracy sporo osób się stołuje w azjatyckich barach a to danie było tak zachwalane, że zamówiłam i spróbowałam. Bardzo smaczne było, kurczak i mnóstwo warzyw w kremowym,pachnącym trawą cytrynową sosie. Postanowiłam odtworzyć to danie w domu 🙂
Trawa cytrynowa– bardzo często dodawana w kuchni azjatyckiej do wszelakich potraw. Nadaje im orzeźwiający, cytrynowy smak a przy tym nie jest kwaśna :)Działa przeciwdepresyjnie, pobudza krążenie i trawienie przez co działa rozgrzewająco. W razie gorączki napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Wpływa także korzystnie na koncentracje i pamięć.Trawa cytrynowa jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają regenerować skórę. Poza tym jest ona bogata również w witaminę A, która sprawia, że cera zachowuje na długo świeży i młody wygląd. Przemywanie twarzy naparem z trawy cytrynowej pomaga zwalczyć trądzik.Obniża poziom cholesterolu, usuwa nadmiar tłuszczu i inne toksyny z organizmu.
źródło: strona na fb:https://www.facebook.com/jagan50/posts/728858020566140:0 Medycyna komórkowa w obronie zdrowia
Najbardziej aromatyczna jest świeża trawa cytrynowa, którą przed użyciem należy roztłuc i pociąć w drobne kawałeczki aby uzyskać jak najwięcej aromatu.W trakcie gotowania trawa oddaje do potrawy swój cytrynowy aromat. Przed podaniem źdźbła należy usunąć bo są włókniste i twarde.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- duża puszka mleczka kokosowego
- 1 szt. świeżej trawy cytrynowej
- kawałek selera
- 1 marchewka
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- kawałek cukinii
- garść różyczek kalafiora
- garść różyczek brokuła
- pół łyżeczki kurkumy
- kostka rosołowa
- sól albo sos sojowy
- pieprz
- olej
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, pokrojoną w piórka oraz kurczaka.Po 4 -5 minutach dodajemy pokrojone warzywa, posypujemy kurkumą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy około 10-15 minut.Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe. Trawę cytrynową traktujemy tłuczkiem do mięsa aby uwolniła aromat i wrzucamy do kurczaka.Dusimy około 5 minut.Doprawiamy do smaku.
Podajemy z sypkim ryżem, najlepiej jaśminowym. Miałam w domu tylko zwykły, biały ryż i zrobił się z niego mały ulepek co widać na zdjęciu 🙂
Danie można posypać kolendrą.