kurczak w mleku kokosowym z warzywami

1

Danie rodem z „chińczyka” 🙂 U mnie w pracy sporo osób się stołuje w azjatyckich barach a to danie było tak zachwalane, że zamówiłam i spróbowałam. Bardzo smaczne było, kurczak i mnóstwo warzyw w kremowym,pachnącym trawą cytrynową sosie. Postanowiłam odtworzyć to danie w domu 🙂

Trawa cytrynowa– bardzo często dodawana w kuchni azjatyckiej do wszelakich potraw. Nadaje im orzeźwiający, cytrynowy smak a przy tym nie jest kwaśna :)Działa przeciwdepresyjnie, pobudza krążenie i trawienie przez co działa rozgrzewająco. W razie gorączki napar z trawy cytrynowej działa napotnie. Wpływa także korzystnie na koncentracje i pamięć.Trawa cytrynowa jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają regenerować skórę. Poza tym jest ona bogata również w witaminę A, która sprawia, że cera zachowuje na długo świeży i młody wygląd. Przemywanie twarzy naparem z trawy cytrynowej pomaga zwalczyć trądzik.Obniża poziom cholesterolu, usuwa nadmiar tłuszczu i inne toksyny z organizmu.

źródło: strona na fb:https://www.facebook.com/jagan50/posts/728858020566140:0 Medycyna komórkowa w obronie zdrowia

Najbardziej aromatyczna jest świeża trawa cytrynowa, którą przed użyciem należy roztłuc i pociąć w drobne kawałeczki aby uzyskać jak najwięcej aromatu.W trakcie gotowania trawa oddaje do potrawy swój cytrynowy aromat. Przed podaniem źdźbła należy usunąć bo są włókniste i twarde.

 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża puszka mleczka kokosowego
  • 1 szt.  świeżej trawy cytrynowej
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • kawałek cukinii
  • garść różyczek kalafiora
  • garść różyczek brokuła
  • pół łyżeczki kurkumy
  • kostka rosołowa
  • sól albo sos sojowy
  • pieprz
  • olej

IMG_8437

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, pokrojoną w piórka oraz kurczaka.Po 4 -5 minutach dodajemy pokrojone warzywa, posypujemy kurkumą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy około 10-15 minut.Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe. Trawę cytrynową traktujemy tłuczkiem do mięsa aby uwolniła aromat i wrzucamy do kurczaka.Dusimy około 5 minut.Doprawiamy do smaku.

IMG_8438

IMG_8439

IMG_8441

IMG_8443

IMG_8444

Podajemy z sypkim ryżem, najlepiej jaśminowym. Miałam w domu tylko zwykły, biały ryż i zrobił się z niego mały ulepek co widać na zdjęciu 🙂

Danie można posypać kolendrą.

 

2

3