kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Przy każdym większym skupisku firm i korporacji musi powstać „Chińczyk”. Dla zabieganych, zapracowanych osób to jedyny sposób aby zjeść ciepły posiłek i najeść się do syta. Rzadko bo rzadko ale zdarza mi się zjeść chińskie na mieście. Zagadką jest dla mnie prawie świecący sos słodko-kwaśny podawany w daniach i służący do polewania np sajgonek. Co tam dodają, że ma to kolor elektrycznej pomarańczy? Nie chce wiedzieć, wole zrobić go sama 🙂
Przypomniała mi się zabawna opowieść Pani pracującej w pewnym warszawskim chińczyku- powiedziała, że zawsze mają pełno Klientów, ale najgorzej jest w poniedziałki bo słoiki jeszcze dojadają obiady przywiezione z rodzinnych domów, najlepszy czas do koniec tygodnia 🙂
przepis znalazłam na : http://kotlet.tv/kurczak-w-sosie-slodko-kwasnym/
Składniki:
– 1 podwójna, pierś z kurczaka
marynata do kurczaka:
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki mąki
– 2 średnie cebule
– 3 różnokolorowe papryki
– pół puszki ananasa w kawałkach
– sól, pieprz
– ryż
sos:
-3 łyżki cukru
-1/2 szklanki soku ananasowego
-1/2 szklanki ketchupu
– 1 łyżka octu ryżowego
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-ok. 1/4 szklanki wody
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy 1 godzinę. Po zamarynowaniu posypujemy mąką i obtaczamy każdy kawałek kurczaka. Smażymy około 10 minut na oleju. Zdejmujemy z patelni i wykładamy kurczaka na ręcznik papierowy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie
Papryki i cebulę kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie po kurczaku, dodajemy łyżkę oleju i smażymy do miękkości, pod koniec dodajemy ananasa i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy sola i pieprzem.
W rondelku robimy sos: wsypujemy cukier, nie mieszamy, czekamy aż się rozpuści i zbrązowieje, dolewamy sok ananasowy, ketchup i ocet, mieszamy cały czas podgrzewając. Mąkę rozpuszczamy z woda w szklance i powoli wlewamy do sosu. Mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje.
Sos wlewamy do warzyw, dodajemy kurczaka, podajemy z ryżem 🙂
25 lipca 2017 @ 09:35
Bardzo ładnie wygląda danie, proszę o informację jakiego ketchupu użyłaś do tego dania?
14 stycznia 2018 @ 14:12
heinz