kurczak w sosie słodko-kwaśnym

1

Przy każdym większym skupisku firm i korporacji musi powstać „Chińczyk”. Dla zabieganych, zapracowanych osób to jedyny sposób aby zjeść ciepły posiłek i najeść się do syta. Rzadko bo rzadko ale zdarza mi się zjeść chińskie na mieście. Zagadką jest dla mnie prawie świecący sos słodko-kwaśny podawany w daniach i służący do polewania np sajgonek. Co tam dodają, że ma to kolor elektrycznej pomarańczy? Nie chce wiedzieć, wole zrobić go sama 🙂

Przypomniała mi się zabawna opowieść Pani pracującej w pewnym warszawskim chińczyku- powiedziała, że zawsze mają pełno Klientów, ale najgorzej jest w poniedziałki bo słoiki jeszcze dojadają obiady przywiezione z rodzinnych domów, najlepszy czas do koniec tygodnia 🙂

przepis znalazłam na : http://kotlet.tv/kurczak-w-sosie-slodko-kwasnym/

Składniki:

– 1 podwójna, pierś z kurczaka

marynata do kurczaka:

– 3 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru

– 2 ząbki czosnku

– 4 łyżki mąki

 

– 2 średnie cebule

– 3 różnokolorowe papryki

– pół puszki ananasa w kawałkach

– sól, pieprz

– ryż

sos:

-3 łyżki cukru

-1/2 szklanki soku ananasowego

-1/2 szklanki ketchupu

– 1 łyżka octu ryżowego

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-ok. 1/4 szklanki wody

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy 1 godzinę. Po zamarynowaniu posypujemy mąką i obtaczamy każdy kawałek kurczaka. Smażymy około 10 minut na oleju. Zdejmujemy z patelni i wykładamy kurczaka na ręcznik papierowy.

IMG_6431

IMG_6452

IMG_6453

Ryż gotujemy w osolonej wodzie

Papryki i cebulę kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnie po kurczaku, dodajemy łyżkę oleju i smażymy do miękkości, pod koniec dodajemy ananasa i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy sola i pieprzem.

IMG_6454

IMG_6461

W rondelku robimy sos: wsypujemy cukier, nie mieszamy, czekamy aż się rozpuści i zbrązowieje, dolewamy sok ananasowy, ketchup i ocet, mieszamy cały czas podgrzewając. Mąkę rozpuszczamy z woda w szklance i powoli wlewamy do sosu. Mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje.

IMG_6455

IMG_6457

Sos wlewamy do warzyw, dodajemy kurczaka, podajemy z ryżem 🙂

2

4

3