kurczak z grzybami mun, makaronem ryżowym i brokułami

5

Po tygodniach jedzenia gotowanego czy pieczonego mięsa i warzyw na parze, nabrałam chęci na chińczyka- oczywiście domowego 🙂 Bez glutaminianu, ze świeżymi warzywami i chińskim makaronem ryżowym.Chyba rozochociłam się po sajgonkach 🙂

Składniki:

– 1 średnia,czerwona cebula

–  1 pierś z kurczaka, podwójna

–  1 mała główka brokuła

–  parę sztuk grzybów mun ( suszonych lub marynowanych)

– 100 g makaronu ryżowego

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– pół cebuli dymki i kiełki do posypania

sos:

– 2 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki oleju sezamowego

– 1 łyżka mąki kukurydzianej

IMG_4940

IMG_4943

 

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojonego na spore kawałki kurczaka.

IMG_4939

Makaron zalewamy wrzącą wodą i czekamy 3 minuty, aż będzie gotowy.

IMG_4945

Brokuły, dzielimy a mniejsze różyczki i gotujemy krótko w osolonym wrzątku.

IMG_4942

Grzyby mun kroimy na mniejsze kawałki.

Do cebuli i kurczaka wrzucamy białą, pokrojoną drobno część dymki i grzyby mun.Stawiamy na ogniu i wlewamy sos, mieszamy, dodajemy pokrojony makaron. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy brokuły i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, jeśli wolicie bardziej doprawione. Posypujemy zieloną dymką i kiełkami.

IMG_4941

 

IMG_4944

IMG_4946

 

1

3

2