kurczak z kurkami w sosie śmietanowo-koperkowym z pęczakiem

3

Kurki już dostępne w sprzedaży 🙂 W tym roku chyba trochę zamrożę, na pewno będą idealnym dodatkiem do mięsa czy tarty na kruchym spodzie w środku zimy. Najlepiej wybierać średniej wielkości okazy a raczej mniejsze niż większe.

Mrożenie kurek: trzeba je lekko obgotować, osuszyć i włożyć do woreczka, pozbywamy się nadmiaru powietrza z woreczka.

Mycie: kurki wkładamy do miseczki ,posypujemy solą i polewamy wrzątkiem, czekamy aż grzyby wypłyną na powierzchnie i wybieramy je łyżką cedzakową, piasek z kurek zostanie na dnie miski.W razie konieczności powtarzamy czynność. źródło: www.alemeksyk.eu

Kurki składają się głównie z wody. Jak wszystkie grzyby, pieprzniki jadalne nie są jedzone ze względu za swoje walory odżywcze, bo zawierają niewielkie ilości wartościowych składników.Mają za to ciekawy i niepowtarzalny smak, dzięki temu są tak popularne.
 

Składniki:

– 1 pierś z kurczaka

– 500 g kurek

– 1 średnia cebula

– 100 g śmietany 18 %

– olej

– pół pęczka koperku

– sól

– pieprz

Pierś z kurczaka myjemy, oszczamy z błonek i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na oleju. Kurczaka wkładamy do miski i odstawiamy.

IMG_7747

Na tej samej patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Wrzucamy oczyszczone z piasku i pokrojone kurki.

IMG_7748

Jeśli kurki są małe kroić ich nie trzeba. Ja miałam różnej wielkości, więc doprowadziłam je do podobnych rozmiarów.

Kurki z cebulka podsmażamy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kurczaka, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy koperkiem. Wszystko razem mieszamy.

IMG_7749

IMG_7750

Ja podałam kurki z mega zdrową kaszą pęczak i surówką z marchewki. Równie dobra będzie kasza gryczana, jaglana czy ryż 🙂

 

2

3

4