kurczak z kurkami w sosie śmietanowo-koperkowym z pęczakiem
Kurki już dostępne w sprzedaży 🙂 W tym roku chyba trochę zamrożę, na pewno będą idealnym dodatkiem do mięsa czy tarty na kruchym spodzie w środku zimy. Najlepiej wybierać średniej wielkości okazy a raczej mniejsze niż większe.
Mrożenie kurek: trzeba je lekko obgotować, osuszyć i włożyć do woreczka, pozbywamy się nadmiaru powietrza z woreczka.
Mycie: kurki wkładamy do miseczki ,posypujemy solą i polewamy wrzątkiem, czekamy aż grzyby wypłyną na powierzchnie i wybieramy je łyżką cedzakową, piasek z kurek zostanie na dnie miski.W razie konieczności powtarzamy czynność. źródło: www.alemeksyk.eu
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 500 g kurek
– 1 średnia cebula
– 100 g śmietany 18 %
– olej
– pół pęczka koperku
– sól
– pieprz
Pierś z kurczaka myjemy, oszczamy z błonek i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na oleju. Kurczaka wkładamy do miski i odstawiamy.
Na tej samej patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Wrzucamy oczyszczone z piasku i pokrojone kurki.
Jeśli kurki są małe kroić ich nie trzeba. Ja miałam różnej wielkości, więc doprowadziłam je do podobnych rozmiarów.
Kurki z cebulka podsmażamy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kurczaka, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy koperkiem. Wszystko razem mieszamy.
Ja podałam kurki z mega zdrową kaszą pęczak i surówką z marchewki. Równie dobra będzie kasza gryczana, jaglana czy ryż 🙂