lasagne z kurczakiem i zielonymi warzywami – szpinakiem, brokułem, cukinią i szparagami

1

Tradycyjna lasagne jest pyszna ale nudna, każdy chyba ją jadł, bo nie odważę się napisać, że każdy robił 🙂 Do lasagne mam sentyment, bo to chyba było pierwsze moje popisowe danie, było to z 15 lat temu, ale od tego zaczynałam. Pamiętam, że najlepszy przepis który eksploatowałam przez wiele lat to był przepis ŚP. Macieja Kuronia a zobaczyłam go w jednym z pierwszych programów kulinarnych w tv „Gotuj z Kuroniem”. W miarę nabierania wprawy i otwierania się na inne kuchnie świata tradycyjna lasagne bardzo rzadko gości na moim stole. Chciałam Wam zaproponować zdrowszą, wiosenną wersję lasagne a mianowicie wypełnioną sezonowymi warzywami, aby nie było mdło wrzuciłam też mięso- grilowanego kurczaka.Duża ilość  beszamelu  sprawia, że wszystko się doskonale łączy a warzywa są oblepione kremowym sosem.

Składniki:

4 porcje w blasze typu „keksówka”

– 10 płatów makaronu do lasagne

– 7-8 sztuk szparagów

– pół cukinii

– parę różyczek brokuła

– 250 g świeżego szpinaku

– pierś z kurczaka grilowana lub smażona

– 3 plastry żółtego sera

sos beszamelowy:

– 3 łyżki masła ( czubate) około 45 g

– 3 łyżki mąki

– 400 ml mleka

– sól

– pieprz

IMG_6799

Gotujemy wodę w szerokim garnku i wkładamy makaron na 4 minuty – odsączamy i układamy pojedynczo na ściereczce.

Robimy sos: w rondelku podgrzewamy masło, dodajemy mąkę, cały czas mieszając wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy cały czas aby nie zrobiły się grudy, aż do zgęstnienia sosu.

IMG_6803

IMG_6804

IMG_6807

Szpinak i brokuły blanszujemy- wkładamy na chwilę do wrzącej wody, odsączamy. Szparagi i cukinie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

IMG_6800

Pierś z kurczaka kroimy w plasterki. Ja miałam pierś z kurczaka marynowaną w miodzie i sosie sojowym i zgrillowałam ją na grillu elektrycznym.

IMG_6802

Keksówkę smarujemy oliwą, układamy płat makaronu, u mnie aby pokryć dno blaszki potrzeba 1,5 sztuki. układamy szpinak, kawałki kurczaka, polewamy 3 łyżkami sosu. Kolejno- płaty makaronu, cukinia, sos, makaron,szparagi, kurczak, sos, makaron, brokuły, sos, makaron, 3 plastry żółtego sera.

IMG_6801

IMG_6805

IMG_6806

IMG_6808

IMG_6809

IMG_6810

IMG_6811

IMG_6812

Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.

2

3

4

5

6

8

7