lasagne z wędzonym łososiem i białymi warzywami w koperkowym beszamelu

9

Idę za ciosem – kolejna lasagne.Pomysły na dania rodzą się u mnie bardzo spontanicznie,zazwyczaj w sklepie czy na targu gdzie moje oczy wariują 🙂 Była lasagne z mięsem to teraz będzie bez, ale nie wegetariańska tylko z łososiem w towarzystwie białych warzyw- kalafiora, pieczarek i cebuli, jeśli macie ochotę dołożyć białych szparagów też będzie fantastycznie.Do łososia znakomicie pasuje koperek, więc dodałam go do sosu beszamelowego idealnie połączy wszystkie smaki.

Składniki:

– 10 płatów makaronu do lasagne

– 3 pieczarki

– parę różyczek kalafiora

– pół cebuli

– 200 g wędzonego łososia

– 100 parmezanu lub 3 plasterki sera żółtego

sos:

– 3 łyżki masła

– 3 łyżki mąki

– 400 ml mleka

– 1/4 pęczka koperku

– sól

– pieprz

Gotujemy wodę w szerokim garnku i wkładamy makaron na 4 minuty – odsączamy i układamy pojedynczo na ściereczce.

IMG_6839

 

Robimy sos: w rondelku podgrzewamy masło, dodajemy mąkę, cały czas mieszając wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy cały czas aby nie zrobiły się grudy, aż do zgęstnienia sosu.Dodajemy pokrojony drobno koperek.

IMG_6838

Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki,kalafiora staramy się pokroić też w plasterki.

IMG_6841

Blaszkę ( u mnie keksówka) smarujemy na dnie oliwą, układamy dwa płaty makaronu, cebulę, polewamy 3 łyżkami sosu, układamy 2 płaty makaronu, pieczarki sos, makaron, łososia, sos, makaron,kalafior, sos, makaron, łososia, sos, makaron i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.

IMG_6842

IMG_6843

IMG_6844

IMG_6845

Jeśli nie jesteśmy na diecie po każdej warstwie makaronu dajemy parmezan. Na wierzch układamy żółty ser na 10 minut przed końcem pieczenia.

2

7

4

3

5