lasagne z wędzonym łososiem i białymi warzywami w koperkowym beszamelu
Idę za ciosem – kolejna lasagne.Pomysły na dania rodzą się u mnie bardzo spontanicznie,zazwyczaj w sklepie czy na targu gdzie moje oczy wariują 🙂 Była lasagne z mięsem to teraz będzie bez, ale nie wegetariańska tylko z łososiem w towarzystwie białych warzyw- kalafiora, pieczarek i cebuli, jeśli macie ochotę dołożyć białych szparagów też będzie fantastycznie.Do łososia znakomicie pasuje koperek, więc dodałam go do sosu beszamelowego idealnie połączy wszystkie smaki.
Składniki:
– 10 płatów makaronu do lasagne
– 3 pieczarki
– parę różyczek kalafiora
– pół cebuli
– 200 g wędzonego łososia
– 100 parmezanu lub 3 plasterki sera żółtego
sos:
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 400 ml mleka
– 1/4 pęczka koperku
– sól
– pieprz
Gotujemy wodę w szerokim garnku i wkładamy makaron na 4 minuty – odsączamy i układamy pojedynczo na ściereczce.
Robimy sos: w rondelku podgrzewamy masło, dodajemy mąkę, cały czas mieszając wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy cały czas aby nie zrobiły się grudy, aż do zgęstnienia sosu.Dodajemy pokrojony drobno koperek.
Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki,kalafiora staramy się pokroić też w plasterki.
Blaszkę ( u mnie keksówka) smarujemy na dnie oliwą, układamy dwa płaty makaronu, cebulę, polewamy 3 łyżkami sosu, układamy 2 płaty makaronu, pieczarki sos, makaron, łososia, sos, makaron,kalafior, sos, makaron, łososia, sos, makaron i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.
Jeśli nie jesteśmy na diecie po każdej warstwie makaronu dajemy parmezan. Na wierzch układamy żółty ser na 10 minut przed końcem pieczenia.