lekka sałatka z młodego szpinaku, truskawek, sera feta i orzeszków pinii

sał

Lubie klasyczne połączenia, ale oczywiste smaki mogą się po jakimś czasie znudzić. Chciałam spróbować połączenia truskawki z serem feta i powstała lekka, zdrowa i szybka sałatka o zaskakującym smaku.Sałatka taka typowo wiosenna, ale wykorzystałam upolowane truskawki za 4,50 zł które mimo zimy można nabyć w rozsądnej cenie i do tego smakują tak jak powinny.Sałatka jest przepyszna!

Orzeszki piniowe (piniole) to jadalne nasiona kilku rodzajów sosny – w Europie najczęściej sosny pinia (Pinus pinea L.), która rośnie na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego, od Hiszpanii po Cypr oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego.Podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jednak na ich tle wyróżniają się zawartością kilku składników odżywczych. Przede wszystkim piniole są bogatym źródłem witaminy K (34,1 µg/100 g), której wiele orzechów nie posiada wcale lub w niewielkich ilościach.
 

Są relatywnie drogie, upolowałam małe opakowanie w Lidlu za 7 zł 🙂 Ogólnie za 100 g koszt około 20 zł 🙁

 żródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/orzszki-piniowe-piniole-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_40554.html

 

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku baby
  • 4-5 sztuk truskawek
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • pól kostki sera feta
  • sos balsamiczny ( u mnie z granatów)* lub ocet balsamiczny

* w sklepach dostępne są smakowe sosy balsamiczne

Szpinak myjemy, pozbywamy się łodyg, układamy osuszony na talerzu.

Truskawki kroimy na ćwiartki i razem z pokrojonym w kosteczkę serem układamy na szpinaku.

Orzeszki podprażamy 3 minuty na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę. Polewamy sosem lub octem balsamicznym.

sał2

 

sał3