lekka sałatka z młodego szpinaku, truskawek, sera feta i orzeszków pinii
Lubie klasyczne połączenia, ale oczywiste smaki mogą się po jakimś czasie znudzić. Chciałam spróbować połączenia truskawki z serem feta i powstała lekka, zdrowa i szybka sałatka o zaskakującym smaku.Sałatka taka typowo wiosenna, ale wykorzystałam upolowane truskawki za 4,50 zł które mimo zimy można nabyć w rozsądnej cenie i do tego smakują tak jak powinny.Sałatka jest przepyszna!
Są relatywnie drogie, upolowałam małe opakowanie w Lidlu za 7 zł 🙂 Ogólnie za 100 g koszt około 20 zł 🙁
Składniki:
- garść świeżego szpinaku baby
- 4-5 sztuk truskawek
- 2 łyżki orzeszków pinii
- pól kostki sera feta
- sos balsamiczny ( u mnie z granatów)* lub ocet balsamiczny
* w sklepach dostępne są smakowe sosy balsamiczne
Szpinak myjemy, pozbywamy się łodyg, układamy osuszony na talerzu.
Truskawki kroimy na ćwiartki i razem z pokrojonym w kosteczkę serem układamy na szpinaku.
Orzeszki podprażamy 3 minuty na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę. Polewamy sosem lub octem balsamicznym.