limanda zapiekana z duszonymi porami

8

Bardzo proste danie, zdrowe i funkcjonalne – funkcjonalne bo można podać rybę z porami jako obiad z ziemniakami i surówką a można na szybko zrobić sobie ciepłą kanapkę, tak jak ja to uczyniłam.

Początkowo miał to być pięknie podany obiad ale nie miałam czasu ugotować ziemniaków, no dobra – nie miałam czasu i mi się nie chciało 🙂

Przekroiłam na pół kajzerkę, posmarowałam musztardą czosnkowo-pietruszkową i położyłam na to rybę i pory. Zrobiłam sobie zdrowego domowego fishmaca.

 

Limanda należy do grupy ryb z rodziny flądrowatych. Ryba ta charakteryzuje się spłaszczonym ciałem, którego długość dochodzi do 40 centymetrów. Limandę spotyka się głównie u wybrzeży Oceanu Atlantyckiego oraz na obszarach Morza bałtyckiego, Białego i Barentsa.

 

Składniki:

– 3 płaty ryby (limanda, dorsz, mintaj)

– 1 cały duży por lub 2 mniejsze

– pieprz

– sól

– 1 łyżka oliwy

– 1 łyżka masła

Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

5

Pora myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię z masłem i oliwą. Dusimy pod przykryciem około 7 minut. Posolić i popieprzyć 🙂

1

3

4

6

 

7

9

Rybę  solimy i oprószamy  pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i kładziemy na rybie duszone pory. Przykrywamy naczynie folią. Pieczemy 30 minut w 160 stopniach.

Tyle 🙂

 10