łosoś w cieście francuskim
Łosoś trochę mi się przejadł, powiem szczerze, ale ten przepis muszę wypróbować – widziałam go w programie Masterchef, a przepis jest nie byle kogo, bo samego Michaela Roux
Robię ten przepis, bo jest bardzo efektowny i idealny na święta tym samym 🙂 Zmieniłam co nieco, bo nie lubię np. kopru włoskiego, który smakuje anyżkowo 😉
Michael Roux – francuski szef kuchni od blisko 50 lat mieszkający w Anglii, wpływowa postać na brytyjskiej scenie gastronomicznej. Wspólnie z bratem Albertem Roux wyszkolił blisko 800 kucharzy, większość najlepszych brytyjskich szefów kuchni. Ich uczniami byli między innymi Marco-Pierre White i Gordon Ramsay.W 1974 r. należąca do braci Roux (tzw. The Roux Brothers) londyńska restauracja Le Gavroche była pierwszą, która otrzymała jedną gwiazdkę w przewodniku Michelin w Wielkiej Brytanii. Od 22 lat należąca do Michela Roux restauracja The Waterside Inn (Berkshire) utrzymuje trzy gwiazdki.( żródło: gastronausi.pl)
oryginalny przepis: http://masterchef.tvn.pl/michel-roux-losos-w-ciescie-francuskim-serwowany-z-bialym-maslem-l-aneth,147297,n.html
Zrobiłam z mniejszej ilości składników niż w oryginale 🙂
Składniki:
– 1 kg świeżego łososia
– 50 g pieczarek
– 50 g masła
– 1 łyżka śmietany kremówki
– 3 łyżki oleju
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżka mąki
– 2 płaty ciasta francuskiego
– 1 żółtko
– sól, pieprz
Naleśniki ziołowe ( 2 sztuki):
– 20 g mąki
– 50 ml mleka
– 1 małe jajko
– świeże zioła ( koperek, szczypiorek, natka)
– sól, pieprz
– masło do smażenia
Sos:
– 150 ml wina białego, wytrawnego
– biały pieprz
– 40 g szalotki
– masło
– koperek
– sól
Umytą i osuszona rybę obtaczamy w mące wymieszanej z solą i podsmażamy na oleju z dodatkiem masła.
Podsmażamy pieczarki na maśle, dodajemy sok z cytryny i śmietanę, solimy.
Na blasze dopieczenia układamy papier do pieczenia i jeden płat ciasta francuskiego, układamy na nim naleśnik ziołowy ( smażymy 2 sztuki), na naleśnikach układamy 1/2 podduszonych pieczarek, łososia i znowu pieczarki i drugi naleśnik, przykrywamy szczelnie.Ciasto wokół ryby smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. nanosimy drugi płat ciasta francuskiego i lekko dociskamy.Odstawiamy do lodówki na 20 minut.Po schłodzeniu, przy pomocy małego, ostrego noża odcinamy nadmiar ciasta wokół ryby, pozostawiając 2-3 centymetrowe obramowanie.Lekko dociskając uszczelniamy ciasto ze wszystkich stron. Całość smarujemy żółtkiem zmiksowanym z mlekiem.Przy pomocy noża lub innego narzędzia wykonujemy na wierzchu ciasta nacięcia w postaci łusek oraz głowy ryby.Pieczemy przez 10 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni – i pieczemy 25 minut.
Do ryby podajemy sos:podsmażamy szalotke przez 2 minuty na maśle, dodajemy wino i pieprz, zwiększamy ogień aby zredukować płyn ( nadmiar wody wyparuje, sos zacznie gęstnieć). dodajemy po trochu schłodzone masło, koperek i solimy do smaku.