łosoś w sosie cytrynowym

1

Podobny można kupić w restauracji Ikea. Mój łosoś jest grilowany, ale tak samo będzie dobry pieczony.Sos jest kwaskowaty i podkreśla smak ryby, a że łosoś jest dość mdły jest to połączenie idealne.

Składniki:

  • 200 g świeżego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Łososia myjemy, osuszamy,solimy, pieprzymy pieczemy 15-20 minut w 160 stopniach góra-dół.

Do rondelka wlewamy sok, dodajemy żółtko i ubijamy na małym ogniu trzepaczką aż sos zgęstnieje, Zestawiamy z ognia i dodajemy zimne masło, doprawiamy. Sos ma być gęsty i aksamitny.Dodajemy poszatkowany drobno koperek.

Polewamy rybę sosem przed podaniem. Do tego zestawu dobry będzie dziki ryż i sałatka ze świeżych warzyw.

IMG_9431

IMG_9432

4

2

3