łosoś w sosie teriyaki z cytrynowym pęczakiem

2

To ostatnie podrygi mojego grilla elektrycznego.  Kupuje lepszy, większy model 🙂 Fakt, że trzeba wygospodarować na niego miejsce, ale  to jedyny minus 🙂 Upiekłam na nim  spory kawał  łososia w parę minut.Do tego aromatyczna, cytrynowa kasza, która  idealnie pasuje do ryby i zdrowy obiad gotowy.

sos teriyaki – sos o słodkawo-winnym smaku stosowany głównie w kuchni japońskiej, np. jako marynata do mięs lub ryb, produkowany z sosu sojowego, cukru, wina ryżowego i przypraw (m.in. imbiru)*

* https://pl.wiktionary.org/wiki/sos_teriyaki

Składniki:

  • kawałek surowego fileta z łososia
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • skórka z 1 cytryny
  • sól

Łososia marynujemy w sosie teriyaki, najlepiej zostawiamy na noc w lodówce.

Na głęboką patelnie wsypujemy kasze i zalewamy gorącym wywarem.

Sparzamy cytrynę i ścieramy skórkę, którą dodajemy do kaszy.

Gotujemy 15 minut aż kasza wchłonie płyn. Solimy jeśli wywar nie był zbyt esencjonalny.

Łososia pieczemy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej lub w piekarniku. Zgrilowanie sporego kawałka zajęło mi 4-5 minut.

Kroimy rybę na mniejsze porcje i układamy na kaszy.

IMG_8764

IMG_8803

IMG_8804

IMG_8805

4

3

1