łosoś w sosie teriyaki z duszoną marchewką

6

Mam wrażenie, że ten mały,niewinny gril za 50 zł ułatwia mi życie 🙂 Jak powiększę kuchnie do rozmiarów salonu, to kupie sobie taki porządny, duży grill 🙂 Jedynym minusem jest to,że trzeba go czyścić od razu po użyciu, bo potem odszorować suche przypalenia jest niezmiernie ciężko, ale można to wybaczyć 😉 Przyznam szczerze, że kupiłam grilla bo uwielbiam efekt wizualny, jaki daje położenie produktu na grillu- czyli ciemne, podpieczone paseczki 🙂  Prezentuje dziś :szybki, smaczny i lekki obiad z grilla.

Ryby nie wymagają długiej obróbki cieplnej,na grillu to dosłownie nie więcej niż 4 minuty opiekania. Do tego grillujemy bez tłuszczu.

Składniki:

– dzwonko łososia

– 1 łyżka sosu teriyaki

– 1 duża marchewka

– 1 łyżeczka masła

– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

– sól

 

Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy sosem.

1

2

Marchewkę obieramy, kroimy w ukośne talarki. W rondlu podgrzewamy masło i wrzucamy marchewkę, dodajemy sól i tymianek, mieszamy.Dodajemy 4 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości, po paru minutach zdejmujemy pokrywkę i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż nadmiar wody wyparuje.

W tym czasie jak dusi się marchewka, można zgrilować łososia- po około  2 minuty z każdej strony.

Łososia podaje z marchewką, do tego mogą być ziemniaczki,ryż,albo sama zielenina 🙂

4

 

 

5

7