makaron szpinakowy z boczkiem i cukinią
Zieleń na talerzu nie zawsze oznacza pleśń, co może zdziwić niektórych moich Kolegów 😛 Zielony makaron,zielona cukinia i złocisty boczuś zestaw idealny.
Szpinakowy makaron nabyłam w Lidlu, gdzie był tydzień włoski. Z pewnością też w markecie znajdziecie taki makaron, może nie identyczny ale na pewno ze szpinakiem. Możecie się pokusić, jeśli macie czas o zrobienie domowego makaronu.
- 1 garść makaronu ( 1 osoba= 1 garść)
- 1/2 cukinii
- 4 plasterki wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- parmezan
Wstawiamy wodę na makaron.
Boczek podsmażam na patelni, bez tłuszczu- boczek sam w sobie jest tłusty i wytopiony z niego tłuszcz będzie wystarczający. Po 3 minutach wrzucamy do boczku pokrojoną cukinię i smażymy około 5 minut. Doprawiamy.
Gdy woda się gotuje wrzucamy makaron i gotujemy wedle zaleceń producenta.
Gotowy makaron wrzucamy na patelnie z boczkiem i cukinią. Mieszamy, posypujemy parmezanem i podajemy.