makaron szpinakowy z boczkiem i cukinią

1

Zieleń na talerzu nie zawsze oznacza pleśń, co może zdziwić niektórych moich Kolegów 😛 Zielony makaron,zielona cukinia i złocisty boczuś zestaw idealny.

Szpinakowy makaron nabyłam w Lidlu, gdzie był tydzień włoski. Z pewnością też w markecie znajdziecie taki makaron, może nie identyczny ale na pewno ze szpinakiem. Możecie się pokusić, jeśli macie czas o zrobienie domowego makaronu.

  • 1 garść makaronu ( 1 osoba= 1 garść)
  • 1/2 cukinii
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • parmezan

Wstawiamy wodę na makaron.

Boczek podsmażam na patelni, bez tłuszczu- boczek sam w sobie jest tłusty i wytopiony z niego tłuszcz będzie wystarczający. Po 3 minutach wrzucamy do boczku pokrojoną cukinię i smażymy około 5 minut. Doprawiamy.

Gdy woda się gotuje wrzucamy makaron i gotujemy wedle zaleceń producenta.

Gotowy makaron wrzucamy na patelnie z boczkiem i cukinią. Mieszamy, posypujemy parmezanem i podajemy.

 

5

2

3