makaron z pesto,ricottą i cukinią
Ten przepis robię bardzo często,jest pyszny, szybki i rozdałam go już nie raz.Cukinia, to jedno z moich ulubionych warzyw i często gości na blogu 🙂
Składniki:
– 200 g sera ricotta
– 1 średnia cukinia
– 90 g opakowanie pesto ( używam pesto z Lidla, w plastikowym, jednorazowym opakowaniu za 2,99 zł Nonna Mia)
– połowa opakowania makaronu spaghetti primo gusto bucatini ( w środku ma dziurkę)
– parę płatków parmezanu
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
Wstawiam makaron i gotuje, zgodnie z informacją na opakowaniu.
Cukinie kroje w plasterki lub obieraczką do warzyw „obieram” wzdłuż i wychodzą wstążki. Na patelnie wrzucam masło i posiekany czosnek, wrzucam cukinię i podsmażam dość krótko na sporym ogniu, doprawiam solą i pierzem grubo mielonym..
Makaron odcedzam i zostawiam w garnku, dodaje do niego pesto i ricottę, mieszam aby ser i sos oblepił makaron. Na koniec dodaje cukinię. Na talerzu posypuje parmezanem i dekoruje bazylią.
10 lipca 2015 @ 21:01
Pzykro mi, ale moim zdaniem temu daniu brakuje wyrazistosci, jest po prostu mdle, dodalsbym
koziego sera lub czegos innego, co nada charakteru.