makaron z podgrzybkami

1

Leśne grzyby cieszą na każdym etapie 🙂 Od poszukiwań do konsumpcji. Zapach lasu, zapach grzybów jest czym tak przecudownym,że z przyjemnością wybieram się na takie wędrówki. W tym roku nie byłam na urlopie,na co dzień pracuje w korporacji i coś tak czystego jak świeże powietrze w lesie uspokaja moje nerwy.No może oprócz ostatniej wyprawy, gdzie to ja kierowałam autem i była to moja pierwsza długa wyprawa poza miasto.Wracając do „owoców” lasu to zebrałam parę podgrzybków, co wystarczyło na proste danie z makaronem, cebulką i koperkiem. Następne łowy mam nadzieje okażą się bardziej obfite i zrobię zupę grzybową i risotto z borowikami.

Składniki:

  • garść podgrzybków
  • 2 małe cubule
  • 1/3 opakowania makaronu kokardki
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • bulionetka – wywar z kurczaka, kremowy sos
  • 2 łyżki koperku
  • masło
  • sól
  • pieprz

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Gotujemy makaron.

Na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka, dodajemy grzyby, wlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy 15 minut. Po tym czasie dodajemy bulionetkę i doprawiamy. Sos ma być gęsty, kremowy. Zdejmujemy patelnie z ognia i dodajemy do grzybów ugotowany makaron. Ja użyłam bardzo głębokiej patelni.

Dodajemy śmietanę i koperek i dosłownie chwilę jeszcze wstawiamy na gaz.

IMG_8408

IMG_8407

IMG_8409

IMG_8411

3

4