makaron z wędzonym łososiem, cukinią i koperkowym mascarpone

 6

Makarony nie są tuczące, chyba że są polane tłustymi sosami- tak jest i tego się będę trzymać. Zdecydowanie jestem makaronowa i kluskowa 🙂 Do dzisiejszego makaronu typu fusilli dodam wędzonego łososia i cukinię, do tego trochę bardziej kaloryczne mascarpone – zestaw na piątkowy obiad idealny.

Do tego dania będą nadawały się również makarony typu: pappardelle,świderki,kokardki, penne, rigatoni.

3

Składniki:

na 2 średnie porcje lub 1 mega dużą 🙂

– 2 średnie cukinie

– 1 mała czerwona cebula

– 1 ząbek czosnku

– 100 g wędzonego łososia

– 2 łyżki serka mascarpone

– 1 łyżka oliwy

– 1 łyżeczka masła

– 200 g makaronu

– sól

-pieprz

– koperek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek,wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie, smażymy około 1 minuty i przykrywamy pokrywką i dusimy około 2 minut, po tym czasie dodajemy pokrojonego łososia i serek mascarpone, przyprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i trzymamy jeszcze 2 minuty na patelni aż smaki się połączą. Zdejmujemy z gazu i posypujemy koperkiem.

1

2

Makaron łączymy z sosem 🙂

7

5