makaron z wędzonym łososiem, cukinią i koperkowym mascarpone
Makarony nie są tuczące, chyba że są polane tłustymi sosami- tak jest i tego się będę trzymać. Zdecydowanie jestem makaronowa i kluskowa 🙂 Do dzisiejszego makaronu typu fusilli dodam wędzonego łososia i cukinię, do tego trochę bardziej kaloryczne mascarpone – zestaw na piątkowy obiad idealny.
Do tego dania będą nadawały się również makarony typu: pappardelle,świderki,kokardki, penne, rigatoni.
Składniki:
na 2 średnie porcje lub 1 mega dużą 🙂
– 2 średnie cukinie
– 1 mała czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 100 g wędzonego łososia
– 2 łyżki serka mascarpone
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka masła
– 200 g makaronu
– sól
-pieprz
– koperek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek,wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie, smażymy około 1 minuty i przykrywamy pokrywką i dusimy około 2 minut, po tym czasie dodajemy pokrojonego łososia i serek mascarpone, przyprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i trzymamy jeszcze 2 minuty na patelni aż smaki się połączą. Zdejmujemy z gazu i posypujemy koperkiem.
Makaron łączymy z sosem 🙂
Norwegia
26 marca 2015 @ 08:59
Norwegia
Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczególnych postach, Dzięki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie…
Język Włoski
1 lutego 2015 @ 16:31
Język Włoski
Szata graficzna ok, podoba mi się:) zapraszam do siebie…
23 stycznia 2015 @ 21:20
Bardzo lubię takie połączenia smaków, super danie.