makaron z zielonymi warzywami w sosie
Nagromadziło mi się w lodówce kolorowych warzyw.Kupuje, kupuje ale nie mam ostatnio głowy do gotowania i mam poczucie winy, że jedzenie się marnuje. Zebrałam zielone warzywa i szybko je przyrządziłam z makaronem – szybko, zdrowo, kolorowo 🙂
Składniki:
– garść makaronu
– pół brokuła
– 1 cukinia
– pół pęczka zielonych szparagów
– sos firmy blue dragon w saszetce- chow mein, stir fry
– sos sojowy
– 1 łyżka oliwy
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Warzywa dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelnie wlewamy oliwę i wrzucamy warzywa, polewamy sosem, mieszamy i dusimy około 10 minut, potem zdejmujemy pokrywkę i 5 minut smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Wrzucamy ugotowany makaron, doprawiamy sosem sojowym i gotowe 🙂
Do warzyw można dodać kurczaka czy indyka, ja akurat nie miałam czasu ale jeśli go dodacie,to danie będzie bardziej pożywne i syte.