makowiec bezglutenowy z domową masą makową

2

Nigdzie nie widziałam, aby można było  kupić makowiec dla osób nietolerujących glutenu. Moja mam makowiec uwielbia, nie jadła go od lat, postanowiłam zrobić Jej niespodziankę. Najpierw wybrałam się do sklepu po masę makową. Chciałam kupić, gdyż nadmiar zamówień ogranicza mocno mój czas który poświecić mam własnym wypiekom świątecznym 🙂 Czytam, czytam masa nr- mak, bakalie, syrop glukozowy, E, gluten wrrr odpada. Masa nr 2 : mak, bakalie, syrop, laktoza wrrr odpada.Nie ma wyjścia kupuje mak robię sama 🙂 Na ciasto drożdżowe bez glutenu się póki co nie porywam, zrobiłam migdałowy biszkopt.Nie mogę sie doczekać miny mamy 🙂

przepis na masę makową znalazłam tu:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/masa_makowa/przepis.html

przepis na ciasto :http://jedzkolorowo.blogspot.com/2014/12/makowiec-bezglutenowy-biszkoptowa.html

Składniki:

masa makowa:

  • 200 g suchego maku
  •  50 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • skórka z pomarańczy
  • parę kropel aromatu migdałowego
  • sok z cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki porto ( niekoniecznie)
  • 5 sztuk suszonych moreli
  • 5 sztuk suszonych śliwek

ciasto:

  • 4 jajka
  • 70 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

lukier:

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Masę makową możemy zrobić wcześniej.

Mak gotujemy około 30 minut. Wody dodajemy dwa razy tyle, co maku.Radze przykryć garnek pokrywką gdyż bardzo bulgocze.

Ugotowany mak, wykładamy na sito, przemywamy pod bieżącą wodą, odstawiamy do ostudzenia.

Śliwki, orzechy, morele, migdały, blendujemy.

Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie lub w porto.

Ostudzony mak, mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Masło podgrzewamy w rondelku z miodem i wlewamy do maku, dodajemy bakalie, skórkę pomarańczową, rodzynki, sok z cytryny, aromat i rum i mieszamy.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy po łyżce cukier, potem po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mielone migdały.

Na blachę wykładamy papier do pieczenia i wylewamy na nie nasz migdałowy biszkopt, rozkładamy ciasto na całym papierze tworząc prostokąt.Pieczemy 13-15 minut w 180 stopniach.

Na blacie rozkładamy ściereczkę bawełnianą, posypujemy cukrem pudrem.Przenosimy ciepły biszkopt na ściereczkę do góry papierem. Delikatnie ściągamy papier i przy pomocy ścierki zawijamy biszkopt w rulon i odkładamy aby ostygł.

Roladę powoli rozwijamy, układamy na 3/4 długości masę makową i zwijamy przy pomocy ściereczki, przy dłuższym boku.Makowiec zawijamy w folię aluminiowa i wkładamy na noc do lodówki.

Makowiec polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

1

 

3

 

4