mango lassi
Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu,wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona wodą różaną i różnymi owocami (mango, truskawkami). Moje ulubione mango w formie napoju to wspaniały pomysł nie tylko na upalne dni, pijam mango lassi kiedy najdzie mnie ochota – piękny, intensywny, kanarkowy kolor i egzotyczny zapach przywołują wspomnienie wakacji i poprawia nastrój 🙂
Składniki:
– 1 puszka mango w syropie
– 1/2 świeżego owocu mango
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżki syropu z mango/1 łyżka miodu/1 łyżka cukru-pudru
Blendujemy: mango z puszki, świeże pokrojone mango, wlewamy mleko i doprawiamy -ja akurat mam syrop mango i nim dosładzam napój.