marakuja curd – krem z marakui
Znowu mi zostały żółtka 🙂 Miałam też spory zapas tych cudownych owoców. Kupiłam w promocji w Biedronce za 1,50 zł/szt. Normalnie na targu są po 4-6 zł.
Taki krem można przechować w lodówce w słoiczku i smarować nim naleśniki, napełniać kruche babeczki, położyć warstwę na sernik czy polać lody waniliowe. Przyjemnie kwaskowy smak, egzotyczny zapach i te cudne czarne ziarenka.
Składniki:
- 5 sztuk marakui
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
W rondlu podgrzewamy żółtka z cukrem pudrem, cały czas mieszając rózgą. Dodajemy marakuje,czyli środek wydrążony łyżeczką. Dodajemy masło i sok z cytryny, podgrzewamy stale mieszając.Nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy krem zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia i przekładamy do słoiczka.
30 stycznia 2017 @ 16:46
super przepis 😀 a mam takie pytanko jeszcze jak bardzo gesty jest ten krem? 🙂
13 lutego 2017 @ 18:22
Jak budyń 🙂