marakuja curd – krem z marakui

IMG_1424

Znowu mi zostały żółtka 🙂 Miałam też spory zapas tych cudownych owoców. Kupiłam w promocji w Biedronce za 1,50 zł/szt. Normalnie na targu są po 4-6 zł.

Taki krem można przechować w lodówce w słoiczku i smarować nim naleśniki, napełniać kruche babeczki, położyć warstwę na sernik czy polać lody waniliowe. Przyjemnie kwaskowy smak, egzotyczny zapach i te cudne czarne ziarenka.

Składniki:

  • 5 sztuk marakui
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

W rondlu podgrzewamy żółtka z cukrem pudrem, cały czas mieszając rózgą. Dodajemy marakuje,czyli środek wydrążony łyżeczką. Dodajemy masło i sok z cytryny, podgrzewamy stale mieszając.Nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy krem zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia i przekładamy do słoiczka.

IMG_1417

IMG_1419

IMG_1421

IMG_1422

IMG_1426

1