maślane bułeczki z żurawiną

1

Ostatnio zajęłam się pieczeniem pieczywa głównie bezglutenowego, dziś postanowiłam upiec bułeczki z mąki pszennej. Małe, pulchne, okrąglutkie i puszyste 🙂 Skupuje różne mąki, eksperymentuje i ani się obejrzałam a musiałam wygospodarować osobną szufladę w kuchni na same mąki -tyle się tego nazbierało 🙂 Zainspirowało mnie to do stworzenia osobnego wpisu o mąkach, który jest w trakcie powstawania a tymczasem bułki się pieką i nie mogę się ich doczekać.

Skorzystałam z przepisu na bułki tradycyjnego polskiego piekarnictwa A.D.1959 z bloga tu. Po pierwszym upieczeniu zmieniłam bym w przepisie rodzaj mąki, bo ta zaproponowana w przepisie była jakaś taka ciemna i bułeczki wyszły też ciemniejsze niż na zdjęciu u autora. Do moich dołożyłam też suszonej żurawiny.

Składniki:

  • 440 g mąki chlebowej
  • 110 g mąki pszennej 550
  • 17 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłego mleka, dodajemy cukier. W 50 ml.mleka rozpuszczamy sól

Roztapiamy w rondelku masło.

Łączymy mąki w misce, przesiewając je przez sito. Dodajemy mleko z drożdżami i z solą oraz roztopione masło. Wszystko razem wyrabiamy około 10 minut albo ręcznie albo przy pomocy robota.

Nie zbyt dobre wyrobienie ciasta skutkować będzie  tym, że ciasto nie będzie gładkie – jak u mnie. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką aż podwoi swoja objętość.Można wstawić do nagrzanego, wyłączonego piekarnika. Ważne aby ciasto nie stało w przeciągu.

Po tym czasie dodaje suszoną żurawinę wgniatając ją w ciasto. Dziele ciasto na 14 bułeczek i kładę je w ciepłym piekarniku aby urosły, na około 20 minut. Bułeczki kładziemy na papierze do pieczenia, wysmarowanym wcześniej olejem.

Po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 18 minut w 180 stopniach w termoobiegu.

IMG_8761 IMG_8762 IMG_8763 IMG_8768

IMG_8770

 

4 0,

3