maślane ciasteczka z migdałami
Stanowczo nakładam zbyt dużo masła na kanapkę 🙂 Lubie jego smak, konsystencję i zapach i mogłabym oszaleć na jego punkcie jak Francuzi gdyby nie było tak kaloryczne. Dziś przygotowałam małe, kruche ciasteczka maślane posypane płatkami migdałowymi.Są bardzo proste w przygotowaniu, zachowują świeżość przez parę dni ale zaręczam, że długo nie poleżą 🙂 U mnie w domu znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
– pół kostki masła czyli 100 g
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
wierzch:
– 50 g płatków migdałowych
– 1 białko
Mąkę, cukier, masło, jajko i proszek łącze w robocie na jednolitą masę. Formuje kule, owijam folią spożywczą i wkładam na 40 minut do lodówki.Wyjmuje, wałkuje na grubość około 25 mm i wykrawam ciasteczka.
Piekę 8 minut w 180 stopniach. Po tym czasie smaruje ciasteczka białkiem i posypuje płatkami migdałowymi, dopiekam jeszcze parę minut.
8 maja 2015 @ 14:44
Mmm, cudownie chrupiące pyszności 🙂
Taki świeżutki, jeszcze ciepły chlebek z masełkiem, mmm… Raj na ziemi 🙂