maślane ciasteczka z migdałami

1

Stanowczo nakładam zbyt dużo masła na kanapkę 🙂 Lubie jego smak, konsystencję i zapach i mogłabym oszaleć na jego punkcie jak Francuzi gdyby nie było tak kaloryczne. Dziś przygotowałam małe, kruche ciasteczka maślane posypane płatkami migdałowymi.Są bardzo proste w przygotowaniu, zachowują świeżość przez parę dni ale zaręczam, że długo nie poleżą 🙂 U mnie w domu znikają w oka mgnieniu.

 

Składniki:

– pół kostki masła czyli 100 g

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1,5 szklanki mąki

– 1/2 szklanki cukru

wierzch:

– 50 g płatków migdałowych

– 1 białko

Mąkę, cukier, masło, jajko i proszek łącze w robocie na jednolitą masę. Formuje kule, owijam folią spożywczą i wkładam na 40 minut do lodówki.Wyjmuje, wałkuje na grubość około 25 mm i wykrawam ciasteczka.

IMG_6272

IMG_6273

Piekę 8 minut w 180 stopniach. Po tym czasie smaruje ciasteczka białkiem i posypuje płatkami migdałowymi, dopiekam jeszcze parę minut.

2

3

5