meksykańskie tacos
Kuchnia meksykańska nie była przeze mnie szczególnie często przyrządzana, nawet nie wiem dlaczego, bo zdarza mi się stołować w meksykańskich restauracjach i jedzenie zawsze mi smakowało.Kuchnia ta nie należy do lekkostrawnych, ale mam chęć zjeść coś dobrze przyprawionego, ostrego i mięsnego a ta potrawa pasuje wyśmienicie 🙂 Tacos to przystawka, ale uważam że jest tak sycąca, że z powodzeniem nadaje się jako danie główne. Składa się ono z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej (w odróżnieniu od burrito, do którego tortilla zrobiona jest z mąki pszennej), mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw,pomidorów,czerwonej fasoli i kukurydzy.
Porwałam się na zrobienie tortilli sama, ale myślę, że można kupić gotowe placki w sklepach z orientalną żywnością czy w większych marketach i też będą dobre.
Składniki:
– 650 g mielonej wołowiny
– przyprawa do klopsików w sosie taco Kamisu
– 1 czerwona papryka
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą
– 1 puszka pomidorów w puszce
– szczypta chili w proszku
tortille kukurydziane:
– 2 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka masła
– woda
– 3 łyżki oleju
dodatkowo: jogurt naturalny, kolendra, pomidory, cebulka
Cebulę siekamy w kostkę i wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju.Dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do taco ( całą wsypujemy) i smażymy około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki paprykę, kukurydze z fasolą oraz pomidory z puszki. Mieszamy, doprawiamy solą i chili.
Mąki przesiewamy, dodajemy sól, masło i dolewając wody zagniatamy ciasto ( ja dodałam trochę ponad szklankę). Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wałkujemy ciasto, wykrawamy spore kółka, smarujemy je olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy około 10 minut w międzyczasie przewracając placki.
Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe z piekarnika i układamy np na wałku do ciasta czy na wąskiej butelce, aby utworzyły się z placków łódki.
Placki napełniamy farszem, polewamy jogurtem, posypujemy cebulka i kolendrą. Podajemy z pomidorami i sałatą.