meksykańskie tacos

11

Kuchnia meksykańska nie była przeze mnie szczególnie często przyrządzana, nawet nie wiem dlaczego, bo zdarza mi się stołować w meksykańskich restauracjach i jedzenie zawsze mi smakowało.Kuchnia ta nie należy do lekkostrawnych, ale mam chęć zjeść coś dobrze przyprawionego, ostrego i mięsnego a ta potrawa pasuje wyśmienicie 🙂 Tacos to przystawka, ale uważam że jest tak sycąca, że z powodzeniem nadaje się jako danie główne. Składa się ono z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej (w odróżnieniu od burrito, do którego tortilla zrobiona jest z mąki pszennej), mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw,pomidorów,czerwonej fasoli i kukurydzy.

 Porwałam się na zrobienie tortilli sama, ale myślę, że można kupić gotowe placki w sklepach z orientalną żywnością czy w większych marketach i też będą dobre.

 

Składniki:

– 650 g mielonej wołowiny

– przyprawa do klopsików w sosie taco Kamisu

–  1 czerwona papryka

– 1 duża cebula

– 2 ząbki czosnku

–  1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą

–  1 puszka pomidorów w puszce

– szczypta chili w proszku

 tortille kukurydziane:

– 2 szklanki mąki kukurydzianej

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżka masła

– woda

– 3 łyżki oleju

dodatkowo: jogurt naturalny, kolendra, pomidory, cebulka

Cebulę siekamy w kostkę i wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju.Dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do taco ( całą wsypujemy) i smażymy około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki paprykę, kukurydze z fasolą oraz pomidory z puszki. Mieszamy, doprawiamy solą i chili.

1

3

2

4

5

 

Mąki przesiewamy, dodajemy sól, masło i dolewając wody zagniatamy ciasto ( ja dodałam trochę ponad szklankę). Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

6

7

8

 

Po 30 minutach wałkujemy ciasto, wykrawamy spore kółka, smarujemy je olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Pieczemy około 10 minut w międzyczasie przewracając placki.

9

Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe z piekarnika i układamy np na wałku do ciasta czy na  wąskiej butelce, aby utworzyły się z placków łódki.

Placki napełniamy farszem, polewamy jogurtem, posypujemy cebulka i kolendrą. Podajemy z pomidorami i sałatą.

12

13

14

15

16