mini drożdżówki z dżemem truskawkowym

IMG_4508

Pycha 🙂 Lepsze niż z cukierni, nie za słodkie,mięciutkie i pachnące- mini drożdżówki z dżemem własnej produkcji 🙂

Składniki:

– 0,5 mąki tortowej

– połowa opakowania drożdży ( 50 g)

– 75 g masła

– 250 ml mleka

– 75 g cukru

– szczypta soli

– jajko do posmarowania

kruszonka:

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka masła

 

Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło, za chwilę wkruszamy drożdże, i podgrzewamy, nie gotujemy !

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli, wlewamy po trochu mleko z masłem i drożdżami- zagniatamy ciasto ręcznie lub w robocie, można też użyć miksera z końcówką spiralną.

Ciasto będzie klejące, ale powinno być gładkie. wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykrywamy miskę ściereczką.

1

Składniki na kruszonkę mieszamy palcami, wcierając w masło cukier i mąkę.

Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 2 porcje. 1 zostawiamy w misce, drugą wałkujemy niezbyt cienko ( ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne, ciężko jest rozwałkował na cienką warstwę ).

2

Wycinamy szklanką kółka ( moja szklanka była większa niż taka standardowa), wałkujemy lekko wycięte kółko i nakładamy małą łyżeczkę dżemu na środek kółka, zalepiamy tworząc sakiewkę i kładziemy tak aby miejsce zlepienia było pod spodem bułeczki.

3

4

5

 

Piekłam na raz 9 bułeczek, układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczką i niech poleżą w ciepłym miejscu około 10 minut. Po tym czasie, smarujemy rozmemłanym jajkiem drożdżówki i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15 minut w 185-190 stopniach ( trzeba zagadać do nich, gdyż każdy piekarnik inaczej piecze).

6

7

8

10

9