mini drożdżówki z dżemem truskawkowym
Pycha 🙂 Lepsze niż z cukierni, nie za słodkie,mięciutkie i pachnące- mini drożdżówki z dżemem własnej produkcji 🙂
Składniki:
– 0,5 mąki tortowej
– połowa opakowania drożdży ( 50 g)
– 75 g masła
– 250 ml mleka
– 75 g cukru
– szczypta soli
– jajko do posmarowania
kruszonka:
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka masła
Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło, za chwilę wkruszamy drożdże, i podgrzewamy, nie gotujemy !
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli, wlewamy po trochu mleko z masłem i drożdżami- zagniatamy ciasto ręcznie lub w robocie, można też użyć miksera z końcówką spiralną.
Ciasto będzie klejące, ale powinno być gładkie. wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykrywamy miskę ściereczką.
Składniki na kruszonkę mieszamy palcami, wcierając w masło cukier i mąkę.
Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 2 porcje. 1 zostawiamy w misce, drugą wałkujemy niezbyt cienko ( ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne, ciężko jest rozwałkował na cienką warstwę ).
Wycinamy szklanką kółka ( moja szklanka była większa niż taka standardowa), wałkujemy lekko wycięte kółko i nakładamy małą łyżeczkę dżemu na środek kółka, zalepiamy tworząc sakiewkę i kładziemy tak aby miejsce zlepienia było pod spodem bułeczki.
Piekłam na raz 9 bułeczek, układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczką i niech poleżą w ciepłym miejscu około 10 minut. Po tym czasie, smarujemy rozmemłanym jajkiem drożdżówki i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15 minut w 185-190 stopniach ( trzeba zagadać do nich, gdyż każdy piekarnik inaczej piecze).