mini tortille kukurydziane z pastą z tuńczyka i oliwkami
Jest piątek więc siedzę w kuchni i piekę jutrzejsze poranne zamówienia. W tak zwanym międzyczasie powstają pomysły na szybkie przekąski i obiady. Dla mnie są szybkie bo powstają z produktów które mam w lodówce aktualnie i robione są w międzyczasie kiedy piecze się ciasto 😉 Dziś zrobiłam mini tortille z pastą tuńczykową.
Składniki:
tortilla 6 małych sztuk
- 150 g mąki kukurydzianej
- 190 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
W misce umieszczamy mąkę, solimy ją i wlewamy po trochu do niej wodę ( gorąca woda z kranu wystarczy), zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 40 minut aby mąka odpowiednio nasączyła się wodą, ciasto wtedy będzie elastyczne. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je dłonią na papierze do pieczenia. Wrzucamy tortillę na gorącą patelnie bez tłuszczu i po minucie przerzucamy na drugą stronę.Powinna być na każdej stronie po około 2 minuty, to tez zależy od grubości, im cieńsza tym lepsza, ale trudniej ją przerzucić na patelnię. Ja przerzucałam jednym gwałtownym ruchem z papierem do pieczenia i szybko zdejmuje papier 🙂 Gotowe tortilki przykrywamy ściereczką i od razu konsumujemy.
pasta tuńczykowa:
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- pół szklanki czarnych oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól
- natka pietruszki
- pieprz
Do miski wkładam tuńczyka, koncentrat, jogurt, pokrojone oliwki i doprawiamy, wszystko rozdrabniamy widelcem i dodajemy posiekaną natkę.
Tortillą jem pastę przy pomocy rąk, tak jak nachos z guacamole 🙂