miodowe skrzydełka z kurczaka

skrzydełka

Ten przepis nie należy ani do pracochłonnych ani do skomplikowanych, więc wrzucam go w męskie wtorki, tym bardziej że, kojarzą mi się z piwem i oglądaniem meczu w męskim gronie 🙂 Skrzydełka nigdy nie należały do moich ulubionych dań- mało na nich mięsa 🙂 Odkąd zrobiłam je po swojemu wspomagając się przyprawą do skrzydełek  Kentucky zmieniłam zdanie, rozdałam nawet parę razy ten przepis – właśnie na męskie wieczory 🙂

Składniki:

– 1 kg skrzydełek z kurczaka

– przyprawa do skrzydełek kentucky firmy Kotanyi

– 2 łyżki miodu

– 4 łyżki ketchupu

– 2 łyżki oleju

 

Drób myjemy, odcinamy końcówki skrzydełek, zostawiając samo „V” 🙂 Przyprawę dodajemy do miski z miodem, ketchupem i olejem, mieszamy. Wkładamy do marynaty kurczaka i odkładamy na lodówki na 2-3 h.

Skrzydełka pieczemy w 180 stopniach około 35 minut.

Do skrzydełek podałam ugotowaną kukurydzę posypana solą i natką pietruszki  i polaną masełkiem czosnkowym oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki – podsmażyłam na patelni razem z przyprawą do grzanek złocistych Kamisu.

Sosy na zdjęciu to: BBQ Heinz i majonez cytrynowy Hellmanns.