morszczuk z chrupiącym jarmużem i puree z batatów

3

Jak zauważyliście nie doprawiam ryb dziwnymi przyprawami i nie eksperymentuje. Ryby mają dla mnie tak szlachetne, delikatne mięso, że nie chce zdominować tego smaku poprzez przyprawy i dodatki.Morszczuka jem pierwszy raz. W smaku podobny jest do mintaja lub dorsza ale ma trochę inną strukturę mięsa. Smaczna i zdrowa ryba to sposób dla mnie na dietetyczne danie, którego nie jest za kare 🙂

Morszczuk – występuje w Północnym Atlantyku, Morzu Czarnym i Morzu Śródziemnym.Jest to chuda i lekkostrawna ryba.Zaletami żywieniowymi morszczuka jest bogactwo kwasu foliowego, witamin oraz soli mineralnych. Posiada również niską wartość kaloryczną. Jak większość chudych ryb morszczuk jest źródłem wartościowego białka oraz kwasów omega-3 wpływających na pracę serca, układ nerwowy i ogólną kondycję fizyczną. Obniża zawartość cholesterolu we krwi. Jest źródłem hemowego żelaza – najbardziej przyswajalnej postaci żelaza. Morszczuk powinien być z tego względu nieodłącznym składnikiem diety chorych na anemię. Zawiera też karnitynę, która stymuluje krążenie krwi, pomaga leczyć miażdżycę, chorobę wieńcową oraz wspomaga odchudzanie. Mięso morszczuka to również źródło argininy poprawiającej metabolizm i zwalczającej arytmię serca. Zawiera duże pokłady selenu, pierwiastka o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, wzmacniającego barierę immunologiczną organizmu.

Opakowanie mrożonej ryby 500 g kupiłam za 20 zł w Biedronce.

żródło: https://cookit.pl/Skladnik/6180/Morszczuk

Składniki:

  • 500 g mrożonego morszczuka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 bataty
  • 2 garście jarmużu
  • oliwa
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki mleka

Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Odcedzamy, dodajemy masło i mleko.Ugniatamy puree.

Rybę rozmrażamy, osuszamy i wkładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawiamy na godzinę.

Rybę smażę na grillu elektrycznym około 5 minut. Możecie upiec rybę w piekarniku lub na patelni.Na grill wrzucam również jarmuż.

Jarmuż myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, solimy i skrapiamy oliwą.

IMG_9048

2

5

4

1