muffiny marchewkowe

1

Do ciasta marchewkowego przekonałam się już dawno 🙂 Przekonałam się aż tak, że żadne święta u mnie w domu nie mogą się obyć bez niego. Postanowiłam podzielić to dzieło na mniejsze kawałki i zrobić z ciasta – muffiny. Raz, że szybciej się upieką niż ciasto, dwa – głodomory z mojej pracy nie będą musiały zmywać talerzyków 🙂

 

Babeczki będą pięknie pachniały cynamonem, w środku znajdziemy orzeźwiającego ananasa, a na wierzchu- słodką lukrową polewę 🙂

Marchewka –  w 90% składa się z wody, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.Beta-karoten występujący w marchwi:

  • jest silnym antyoksydantem,
  • blokuje związki rakotwórcze,
  • wpływa na nasz układ odpornościowy,
  • dzięki niemu nasza skóra ma ładny kolor.
  • marchew chroni nasz wzrok,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zapobiega chorobom serca i nowotworom

Składniki:

 

– 2 szklanki mąki tortowej

– 2 szklanki cukru

– 2 szklanki marchewki (startej na małych oczkach)

– 4 jajka

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżeczki sody

– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

– 1 i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego

– ananas w puszce

 

polewa:

– opakowanie serka „Twój smak” śmietankowego

–  3/4 szklanki cukru pudru

Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy stopniowo mąkę, potem proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę.Cały czas mieszając, wlewamy olej, dodajemy stratą marchewkę i pokrojone na małe kawałki ananasy.

IMG_3340IMG_3341

Napełniamy papilotki masą marchewkową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut.

Po ostygnięciu polewamy białą słodką polewą 🙂 Udekorowałam babeczki  mini marchewkami,zrobiłam w nich dziurkę wykałaczką i włożyłam po listku lubczyku.

 

IMG_3343IMG_3345