muffiny miodowo-bananowe

1

Miód bardzo często zastępuje mi biały cukier. Jest bardzo zdrowy i smaczny. Jest tyle rodzajów miodów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Od delikatnych, po zdecydowane smaki. Ja najczęściej sięgam po miód akacjowy. Jest delikatny i ma lekko kwiatowy zapach. Pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań np. u mnie jest częstym składnikiem marynat do mięs i sosów. Tym razem będzie słodko 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 banany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki miodu lipowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

dekoracja:

  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina żółtego barwnika w żelu
  • folia bąbelkowa

Jajka łączymy  z mlekiem, masłem, olejem,cukrem, miodem i rozgniecionymi bananami. Do mąki dodajemy proszek, sodę i sól, wlewamy masę jajeczno-bananową.Mieszamy i przelewamy do foremek.

Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.

Mascarpone mieszamy z miodem i barwnikiem. Na przestudzone muffiny nakładamy trochę serka i przy pomocy folii odciskamy wzór niczym plaster miodu i wkładamy na parę minut do zamrażarki.

Pszczółki zrobiłam z masy cukrowej i płatków migdałowych.

IMG_9046

IMG_9055

2

3

4

6