muffiny miodowo-bananowe
Miód bardzo często zastępuje mi biały cukier. Jest bardzo zdrowy i smaczny. Jest tyle rodzajów miodów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Od delikatnych, po zdecydowane smaki. Ja najczęściej sięgam po miód akacjowy. Jest delikatny i ma lekko kwiatowy zapach. Pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań np. u mnie jest częstym składnikiem marynat do mięs i sosów. Tym razem będzie słodko 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 banany
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki miodu lipowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
dekoracja:
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka miodu
- odrobina żółtego barwnika w żelu
- folia bąbelkowa
Jajka łączymy z mlekiem, masłem, olejem,cukrem, miodem i rozgniecionymi bananami. Do mąki dodajemy proszek, sodę i sól, wlewamy masę jajeczno-bananową.Mieszamy i przelewamy do foremek.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Mascarpone mieszamy z miodem i barwnikiem. Na przestudzone muffiny nakładamy trochę serka i przy pomocy folii odciskamy wzór niczym plaster miodu i wkładamy na parę minut do zamrażarki.
Pszczółki zrobiłam z masy cukrowej i płatków migdałowych.