muffiny z karmelizowaną gruszką i syropem klonowym

profilowe

Piękne żółto-zielone gruszki to jeden z pysznych aspektów jesieni, najlepsze są te lekko twarde i soczyste zarazem.

 

Wracając z pracy do domu codziennie mijam skrzynki z owocami w warzywniaku, dziś znalazłam czas wieczorem na pieczenie i padło na… pękate gruszki.

Gruszki bogate są w: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Są również źródłem kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.

 

gruszka 1

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1/2 szklanki cukru

– trochę mniej niż pół kostki masła

– 1 duże jajko

– szklanka maślanki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 łyżeczka sody

– esencja waniliowa

– 2 duże gruszki

– 3 łyżki cukru do karmelizacji gruszki

– opcjonalnie pół laski wanilii

– 12 łyżek syropu klonowego

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do miski nr 1

W misce nr 2 ucieramy cukier z masłem ( w temperaturze pokojowej), dodajemy jajko, potem dodajemy maślankę i parę kropel esencji waniliowej.Wsypujemy zawartość miski nr 1 i mieszamy do połączenia składników 🙂

piekarnik nastawiamy na 170 stopni

na patelnie wsypujemy 3 łyżki cukru i czekamy aż nabierze złotego koloru.

Nie mieszamy karmelu gdyż bardzo szybko się krystalizuje na łyżce i zrobi się skorupa, jak tylko cukier się rozpuści i nabierze koloru dodajemy pokrojone w sporą kostkę gruszki od czasu do czasu potrząsając patelnią aby owoce się obtoczyły w bursztynowym sosie karmelowym. Gruszki są bardzo soczyste dlatego karmel będzie mocno płynny, ale to nic, tak ma być 🙂 Ja jeszcze dodaje swoje małe uzależnienie- przekrojoną na pół laskę wanilii która świetnie komponuje się z gruszką 🙂

Z podanych składników wychodzi 12 muffin tyle co w standardowej formie do ich pieczenia. napełniamy do połowy papierowe papilotki ciastem a na wierzchu kładziemy po łyżce karmelizowanych gruszek. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut, po ostudzeniu biorę niewielki nóż i wbijam lekko w muffinę, po ostrzu noża leje trochę syropu klonowego do środka i  włala 😀

Muffiny wychodzą słodkie z powodu karmelu i słodkich gruszek, jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciastek to zrezygnujcie z syropu klonowego, ja się nie mogę powstrzymać 🙂

 

IMG_2375