mus czekoladowy z wiśniami w żelu

14

Frużelina czyli wiśnie w żelu to owocowa bajka, a połączona z musem czekoladowym to już istne niebo w gębie 🙂 Mus to klasyczny, prosty deser, ale podają go w najwyśmienitszych restauracjach świata – oczywiście klasyczna wersja jest udoskonalana i modyfikowana, szczególnie w czasach kuchni molekularnej. Póki co z ciekłym azotem nie współpracuje, więc czeka Was cudowny,klasyczny deser podkręcony wiśniami 🙂

Składniki:

 mus:

– 4 jajka

– 200 g czekolady deserowej Wedla

– 3 łyżki cukru pudru

– 1 szklanka śmietanki 30 %

frużelina:

– 450 g mrożonych wiśni

– 5 łyżek cukru

– 1 łyżka żelatyny

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Frużelina:  mrożone wiśnie ( bez pestek) wkładamy do rondelka i wsypujemy cukier, podgrzewamy aż wiśnie puszczą sok.

2

Mąkę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody,odstawiamy.Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała.

 

1

Do rondla z wiśniami dodajemy rozpuszczoną mąkę,podgrzewamy około 30 sekund, mieszając.Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie, wstawiamy na gaz i mieszając podgrzewamy około 30 sekund ale nie doprowadzamy do wrzenia.Zdejmujemy z ognia i wiśnie w żelu gotowe. Ja trzymam wiśnie w słoiku, w lodówce do 2-3 dni.

5

6

12

Mus:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

7

Żółtka ucieramy z cukrem-pudrem na puszystą masę.

Ubijamy osobno białka jaj.

8

Do żółtek z cukrem dodajemy po troszku roztopioną czekoladę,cały czas miksując w międzyczasie.

 

9

Ubijamy śmietanę na sztywno w osobnym naczyniu i dodajemy ją po trochu do naszej czekolady z żółtkami, miksujemy.Następnie dodajemy po łyżce ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.

10

11

Do szklanek nakładam po łyżce frużeliny wiśniowej i wlewam mus czekoladowy- tyle ile macie ochotę 🙂 Mi starczyło na 2 duże szklanki i na 6 małych miseczek.

13

15

16

18