mus malinowy

6

Coś lekkiego, puszystego, owocowego i pysznego to nic innego jak mus 😉 Postanowiłam zrobić mus z moich ulubionych owoców żeby je pożegnać jak trzeba…to już niestety końcówka malin, dorwałam jeszcze na targu maliny po 7 zł, takie małe, dzikie sztuki. 3 dni się zastanawiam jak je wykorzystać. Trochę zamrożę, ale raczej niewiele bo wole zrobić z malin dżem niż je mrozić. Jak bym ich nie przechowywała zawsze mają taki lodówkowy, lodowy posmak 🙂 Jak już zamrażam to staram się je rozłożyć na płasko. Mrożone maliny są świetnym zamiennikiem lodu dodawanego do wody czy drinka, super wyglądają, nie rozcieńczają napoju a do tego dają owocowy, lekki posmak.

Przepis zaczerpnęłam od Pani Doroty : http://www.kuchniadoroty.pl/2014/05/mus-malinowy.html

Składniki:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 3 łyżki masła
  • duże opakowanie malin
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Herbatniki mielimy w blenderze, dodajemy do nich rozpuszczone masło i wykładamy masą ciasteczkową tortownicę 24 cm.IMG_8037

 

Żelatynę mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy.

Maliny blendujemy i przepuszczamy przez sitko aby pozbyć się pesteczek.

IMG_8033

IMG_8034

 

Do musu malinowego dodajemy cukier, podgrzewamy i dodajemy żelatynę. Podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści ale nie doprowadzamy do wrzenia.Odstawiamy

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.Powoli wlewamy do śmietany przestudzony mus malinowy i miksujemy aż się składniki połączą.IMG_8038

 

Wylewamy mus na herbatniki i wstawiamy na 2 h do lodówki.Dekorujemy owocami i miętą.

1

2

5

3

4