mus pomarańczowy

 

11

Mus kojarzy mi się z czymś lekkim i puszystym jak chmurka. Zazwyczaj spotykane musy to musy czekoladowe, jak kocham czekoladę tak teraz trochę się na nią obraziłam bo jest uzależniająca i kaloryczna cholera jedna 🙂

Weźmiemy na warsztat zimowe owoce takie jak pomarańcze i zrobimy z nich mus. Będzie pysznie, witaminowo i ożywczo pomarańczowo 🙂 Można taki mus podać w taki sposób aby deser był nie tylko cudny dla podniebienia ale tez dla oka 🙂

Pomarańcza  – ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, który unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu, małej ilości snu. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Owoc ten dostarcza też dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym.Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik. Jeden średni owoc to tylko 70 kcal.( źródło: poradnikzdrowie.pl).

Pamiętajmy,iż pomarańcze trzeba dokładnie sparzyć. Owoce tropikalne są pryskane, aby długo zachowały świeżość w sklepowych chłodniach, także podając deser w takiej formie proszę pamiętać o dokładnym myciu owoców.
 
Składniki:
 
– 1 kg pomarańczy
– 150 g  serka mascarpone
– 125 ml śmietanki 36 % ( około 7-8 łyżek)
– 1 łyżeczka żelatyny
– 1 czubata łyżka miodu ( ja użyłam miodu z owoców cytrusowych)
 
 
Owoce sparzamy, jedną pomarańczę odkładamy a reszcie odcinamy „kapelusze” tak jak na zdjęciu.
2
Łyżką lub takim narzędziem jak moje próbujemy wydrążyć pomarańcze, robimy to nad miską, gdyż podczas tego zabiegu lejący się sok posłuży nam do musu. Zabieg ten nie będzie prosty, ale jeśli zależy nam na samym musie i będziemy podawać go w pucharkach, możemy zrezygnować z tego kroku i wtedy kupujemy 1 pomarańcze i sok pomarańczowy ( 1/2 szklanki).
3
4
6
 
Podczas pracy wpadłam na pomysł,iż można zabieg przeprowadzić w wyciskarce do soków, szczerze to byłam an  siebie zła, że wcześniej na to nie wpadłam – minus jest taki, ze pomarańcze musimy wtedy przekroić na pół, ale za to będą super wydrążone i od razu mamy sok bez przecedzania zbędnych białych elementów 🙂
 
Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżeczce zimnej wody i odstawiamy.
 
W robocie ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone i miód.
7
5
 
Żelatynę dodajemy do soku z pomarańczy ,powstałego z wydrążania owoców ( sok należy przecedzić przez sitko) i  podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie wolno pozwolić aby się zagotowała, musi być tylko płynna. Studzimy.
 
Odłożoną pomarańcze obieramy tak aby mieć czysty owoc bez białych błonek.
8
 
Sok z żelatyną wlewamy ciurkiem do śmietany i miksujemy. Wrzucamy kawałki pomarańczy i mieszamy szpatułką .Wkładamy powstałą masę na 2 h do lodówki.
9
 
Masę przekładamy do wydrążonych owoców. Ja próbowałam zrobić to szprycą, ale w musie były za duże cząstki owoców i szpryca się zapchała 🙂
Wkładamy na 2 h do lodówki. Dekorujemy miętą lub melisą 🙂
12
10