muszle makaronowe nadziane cukinią, brokułami i serem ricotta

6

Przepis powstał na spontanie, bo chciałam coś szybko sobie zrobić do pracy na obiad :)Zdaje sobie sprawę, że nie każdy ma w domu ot tak makaron w kształcie muszli i nie dla każdego to danie wydaje się proste. Bardziej podchodzi pod danie dla gości niż nadające się na szybki obiad, ale odczaruje je Wam i pokaże że ani nie jest trudne ani nie  jest pracochłonne, za to jest efektowne 🙂

Makaron miałam w domu bo robiłam muszle nie raz, z różnym nadzieniem, tym razem dałam to co miałam czyli warzywa i ser włoski. Makaron o tym kształcie daje wiele możliwości, ja zrobiłam wersje wegetariańską, ale równie dobrze smakuje w mięsem mielonym albo kurczakiem. Można zapiec muszę z żółtym serem czy gorgonzolą. Przyrządziłam wersje fit czyli bez zapiekania z serem 🙂

Składniki:

– 100 g makaronu typu muszle

– 1 cukinia

– połówka średniej wielkości brokuła

– 100 g sera ricotta

– sól

– pieprz

– 1 łyżka masła

1

Makaron gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. W tym samym czasie kroimy warzywa.

2

3

Cukinie na drobna kostkę a brokuły dzielimy na małe różyczki.

Brokuły gotujemy na pół-twardo a cukinie dusimy 5-7 minut z łyżką masła. Gotowe warzywa łączymy z ricottą, doprawiamy solą, pieprzem.

4

Makaron po ugotowaniu przelewamy zimna wodą i napełniamy farszem. Układamy napełnione muszelki w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 180 stopniach 10-15 minut.Można posypać serem 🙂

5

7

10

8