muszle makaronowe nadziane cukinią, brokułami i serem ricotta
Przepis powstał na spontanie, bo chciałam coś szybko sobie zrobić do pracy na obiad :)Zdaje sobie sprawę, że nie każdy ma w domu ot tak makaron w kształcie muszli i nie dla każdego to danie wydaje się proste. Bardziej podchodzi pod danie dla gości niż nadające się na szybki obiad, ale odczaruje je Wam i pokaże że ani nie jest trudne ani nie jest pracochłonne, za to jest efektowne 🙂
Makaron miałam w domu bo robiłam muszle nie raz, z różnym nadzieniem, tym razem dałam to co miałam czyli warzywa i ser włoski. Makaron o tym kształcie daje wiele możliwości, ja zrobiłam wersje wegetariańską, ale równie dobrze smakuje w mięsem mielonym albo kurczakiem. Można zapiec muszę z żółtym serem czy gorgonzolą. Przyrządziłam wersje fit czyli bez zapiekania z serem 🙂
Składniki:
– 100 g makaronu typu muszle
– 1 cukinia
– połówka średniej wielkości brokuła
– 100 g sera ricotta
– sól
– pieprz
– 1 łyżka masła
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. W tym samym czasie kroimy warzywa.
Cukinie na drobna kostkę a brokuły dzielimy na małe różyczki.
Brokuły gotujemy na pół-twardo a cukinie dusimy 5-7 minut z łyżką masła. Gotowe warzywa łączymy z ricottą, doprawiamy solą, pieprzem.
Makaron po ugotowaniu przelewamy zimna wodą i napełniamy farszem. Układamy napełnione muszelki w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 180 stopniach 10-15 minut.Można posypać serem 🙂