najlepszy chleb bezglutenowy z orzechami
Bez czekania na wyrośnięcie, bez brudzenia garów, bez miksera. Wszystko wsypujemy do jednej miski, mieszamy i wkładamy do piekarnika. Bez jajek i mleka więc i bez laktozy no i oczywiście bez glutenu. Moja mówi, ze to najlepszy chleb jaki jadła. W sklepach pieczywo bez glutenu jest jak trociny, a to z bazarów eko w zawrotnych cenach. Róbcie sami!
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chai
- 8 g suchych drożdży
- 500 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca
Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce, do połączenia składników. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Wylewamy ciasto do formy, posypujemy 1 łyżką siemienia lnianego Pieczemy w 220 stopniach 60-65 minut lub do suchego patyczka góra-dół. Ja ostatnie 10 minut dopiekam w opcji dół.
4 listopada 2016 @ 21:41
Bezglutenowy chleb? Wygląda niesamowicie! Idealny dla mnie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/