najlepszy chleb bezglutenowy z orzechami

 

1

Bez czekania na wyrośnięcie, bez brudzenia garów, bez miksera. Wszystko wsypujemy do jednej miski, mieszamy i wkładamy do piekarnika. Bez jajek i mleka więc i bez laktozy no i oczywiście bez glutenu. Moja mówi, ze to najlepszy chleb jaki jadła. W sklepach pieczywo bez glutenu jest jak trociny, a to z bazarów eko w zawrotnych cenach. Róbcie sami!

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chai
  • 8 g suchych drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca

Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce, do połączenia składników. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Wylewamy ciasto do formy, posypujemy 1 łyżką siemienia lnianego Pieczemy w 220 stopniach 60-65 minut lub do suchego patyczka góra-dół. Ja ostatnie 10 minut dopiekam w opcji dół.

4

 

5