najostrzejsze przyprawy świata

 1

Nie należę do osób które jedzą ostre potrawy – z powodów zdrowotnych i nie chce sobie bardziej wyparzać języka,podoba mi się mój- niewyparzony 🙂

Zainteresowałam się tym tematem, gdyż zastanawiam się które przyprawy uznawane są za „najgorsze” hardcory 🙂 Dodatkowo, nazwa bloga- zobowiązuje 🙂 Zobaczcie, jak sporo jest piekielnie ostrych odmian papryczek, aż strach że ktoś je spożywa 🙂

Najostrzejszym sosem na świecie jest bez wątpienia Blair’s 16 Million Reserve, który został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa 2007 jako najostrzejszy produkt na świecie. Nie jest on jednak przeznaczony do spożycia. Został stworzony jako obiekt eksperymentalny (który nie powinien być nawet otwierany) i kolekcjonerski. Przed zakupem wymagane jest podpisanie specjalnego oświadczenia o braku jakichkolwiek roszczeń względem producenta od momentu nabycia produktu.

 Poniższe dane znalazłam na stronie kuchniaplus i na wikipedii.

Królową wśród ostrych przypraw jest papryczka chili i wszelkie jej odmiany. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej.Na świecie można wyróżnić tysiące rodzajów papryczek chili, od łagodnych do superostrych. Za ostry, piekący smak odpowiedzialna jest kapsaicyna – organiczny związek chemiczny, który znajduje się w pikantnych odmianach papryki. Ostrość papryczek można zmierzyć. Służy do tego skala Scoville’a (SHU – Scoville Hotness Unit – jednostka ostrości Scoville’a), która określa ilość kapsaicyny w produkcie. Skala wynosi od 0 do 16 milionów jednostek ostrości, przy czym zero oznacza brak kapsaicyny. Jeśli chodzi o papryczki chili, to obecnie do najostrzejszych zaliczana jest nowa odmiana wyhodowana w Indiach – Bhut Jolokia – która posiada 1 041 427 SHU, mocniejsza od niej jest jedynie kapsaicyna syntetyczna, której wartość osiąga od 15 do 16 000 000 SHU. Dla porównania sos Tabasco, produkowany z papryki tabasco, octu destylowanego oraz soli posiada 8 000 SHU. Najpopularniejsze odmiany najostrzejszych papryk pochodzą z Meksyku. Na pierwszym miejscu pod względem ostrości oraz popularności plasuje się, pochodząca z Karaibów i Jukatanu, papryczka habanero – baza pikantnych sosów meksykańskich, np. salsy. Cenioną ze względu na swoje walory smakowe oraz moc jest popularna, również w Polsce, papryczka chili – pieprz kajeński. Na kolejnym miejscu pod względem ostrości należy umieścić paprykę serrano. Bardzo popularną, często występującą w wersji marynowanej, jest zielona papryka jalapeno i jej suszona wersja zwana chipotle. Natomiast do jednych z łagodniejszych papryczek chili zaliczana jest poblano, aczkolwiek mogą pojawić się jej ostre wersje.

skala ostrosci 111

carolina-reaper

                                                                                                papryka carolina reaper

 THSC-TrinidadScorp

 papryka  trinidad scorpion butch t

 naga-jolokia

                                                                                                              papryka naga jolokia

 dorset naga 2

                                                                                                            papryka dorset naga

 

papryka-habanero-czerwona-Full                                                                                                        papryka habanero

 istock_photo_of_jalapeno_and_serrano_peppers

                                                                                                            papryka serrano

 

jalapeno_foodgarden_foto                                                                                                       papryka jalapeno

 

papryka-peperoni-wlasciwosci                                                                                                        papryka peperoni

Innym naturalnym, pikantnym dodatkiem do potraw, jest chrzan, popularny w Europie Wschodniej oraz w Azji.Ostrości chrzanu, w przeciwieństwie do ostrości papryczek chili nie da się zmierzyć, gdyż za jego ostrość odpowiada zupełnie inne substancja – izotiocyjanian allilu – który jest lotnym związkiem organicznym. Ten sam związek znajduje się w musztardzie. Czasami ostrość chrzanu wydaje się nie do zniesienia, a to dlatego że oddziałuje nie tylko na receptory smakowe znajdujące się w jamie ustnej, ale także na nos i oczy. To przez olejki lotne w nim zawarte, które silnie oddziałują na błonę śluzową.Za najostrzejszy na świcie uchodzi chrzan wasabi popularny w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza japońskiej. Występuje w postaci tartej, w proszku lub w paście. Dodawany jest do tradycyjnych potraw japońskich tj. sushi i sashimi, aby zaostrzyć ich smak.

wasabi

O pieprzu, i jego odmianach będzie następny post 🙂 Już bardziej autorski, gdyż próbowałam każdego z nich, czego nie mogę powiedzieć o papryczkach powyżej 🙂