naleśniki z ricottą, świeżymi figami, wanilią i cynamonowym miodem

nalesnik 1

Nie będę pisać o tym że naleśniki lubi każdy bo to banał 🙂 Na pewno na blogu będzie sporo przepisów na mączne śniadania – naleśniki, placuszki, racuszki, szczególnie że jest jesień i śniadania na ciepło to świetnie rozwiązanie.

 

Ser riccota jest moim ulubionym włoskim serkiem zaraz po mascarpone, ricotta powstaje we Włoszech z serwatki po produkcji serów podpuszczkowych z mleka koziego, krowiego lub owczego. Dodaje go zarówno do dań słodkich jak i słonych. Kosztuje około 6-7 zł za opakowanie 250 g

 

Składniki:

– 1 szklanka mąki

– 2 jajka

– 1 i 1/3 szklanki mleka 3,2 %

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka śmietany 36 %

– szczypta soli

– masło do smażenia

 

Farsz:

– 1 opakowanie sera riccota

– 1 figa

– 3 łyżki miodu akacjowego

– szczypta cynamonu

– połowa laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej

Smażymy naleśniki, do co drugiego naleśnika dodaje na patelni odrobinę masła roślinnego.

IMG_2357W trakcie smażenia możemy zacząć tworzyć nadzienie: do serka ricotta dodajemy łyżkę miodu i połowę laski wanilii ( rozkrawamy laskę i czubkiem nożyka wydobywamy czarne ziarenka)

IMG_2358Gdy już mamy naleśniki i nadzienie – kroimy figę w pół-pasterki, 2 plasterki zostawiamy do dekoracji. Do małej miseczki wlewamy 2 łyżki miodu i dodajemy szczyptę cynamonu- powstaje miód cynamonowy 🙂

 

Naleśnika smarujemy serkiem, układamy kawałki fig, składamy na 4- układamy na talerzu, polewamy miodem cynamonowym, dekorujemy figami i miętą 🙂

Rada: zamiast serka ricotta można dać: twarożek,serek waniliowy albo homogenizowany a zamiast fig inne sezonowe owoce 🙂