naleśniki z serem i karmelizowanymi bananami
W weekendowe poranki lubię się raczyć wyjątkowymi śniadaniami. Mam więcej czasu na zrobienie i tym samym więcej czasu na smakowanie 🙂
Dzisiejszy przepis powstał na totalnym spontanie. Musiałam wykorzystać to, co mam w lodówce już otwarte, żeby się nie zmarnowało.Miałam 1/4 wiaderka białego sera i dlatego powstały naleśniki z białym serem 🙂 Owocowym akcentem będą banany w karmelowym sosie – nawet małe niejadki nie powinny pogardzić takim śniadaniem 🙂
Przepis na naleśniki znajdziecie tu : http://spiekłarodem.pl/nalesniki-z-ricotta-swiezymi-figami-wanilia-i-cynamonowym-miodem/
Składniki:
– 250 g serka białego twarogowego 3-krotnie mielonego
– 2 łyżki miodu
– kropla esencji waniliowej lub aromatu
– 2 banany ( nie powinny być za bardzo dojrzałe, najlepsze będą twarde i lekko zielone)
– 1/4 szklanki cukru
– 1 łyżka masła
– 1/4 szklanki śmietanki 36 %
Naleśniki smażymy tak jak w przepisie powyżej.
Biały ser mieszamy z miodem i wanilią.
Na suchą patelnie wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści.Gdy powstanie złoty karmel, wrzucamy pokrojone w ukośne plasterki banany i potrząsamy patelnią aby karmel obtoczył owoce.Dodajemy masło i śmietankę, 2 minuty podgrzewamy.
Naleśniki smarujemy serem, zawijamy,na naleśnikach układamy karmelizowane banany i pyszne śniadanie gotowe 🙂
Rada: naleśników możemy usmażyć więcej, dzięki czemu następnego dnia możemy wyczarować inną, szybką wersje tego przepysznego śniadania np skarmelizować inne owoce lub podać je z konfiturą 🙂