nektarynki i brzoskwinie pod kruszonką

1

Mamy zatrzęsienie owoców 🙂 W sobotę jak pojechałam na bazar kupiłam chyba wszelkie możliwe sezonowe owoce: czarne, czerwone i białe porzeczki, maliny, truskawki (końcówka), borówki,jagody, nektaryny i brzoskwinie. Tyle pomysłów w głowie a kto to wszystko zje?:)

Szybki i prosty deser który robi się w 30 minut ( z czego 20 min to pieczenie) to owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką. U mnie dziś będą to brzoskwinie i nektarynki. Do kruszonki można dodać jak ktoś lubi cynamon albo wanilię.

Składniki:

– 3 brzoskwinie

– 3 nektarynki

– 50 g masła

– 50 g cukru

– 80 g mąki

-płatki migdałowe

Owoce myjemy i kroimy na połówki pozbywając się pestki.Układamy owoce brzuszkami do dołu.

IMG_7457

Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę – umieszczamy wszystkie składniki w misce i rozcieramy palcami.

Owoce posypujemy kruszonką i migdałami. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Jak po 20 minutach kruszonka nie jest zrumieniona najlepiej dać jeszcze owoce na 5 minut do piekarnika i włączyć opcję grill 🙂

IMG_7458

Idealnie jest podawać te owoce z waniliowymi lodami 😀

2

3