nektarynki i brzoskwinie pod kruszonką
Mamy zatrzęsienie owoców 🙂 W sobotę jak pojechałam na bazar kupiłam chyba wszelkie możliwe sezonowe owoce: czarne, czerwone i białe porzeczki, maliny, truskawki (końcówka), borówki,jagody, nektaryny i brzoskwinie. Tyle pomysłów w głowie a kto to wszystko zje?:)
Szybki i prosty deser który robi się w 30 minut ( z czego 20 min to pieczenie) to owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką. U mnie dziś będą to brzoskwinie i nektarynki. Do kruszonki można dodać jak ktoś lubi cynamon albo wanilię.
Składniki:
– 3 brzoskwinie
– 3 nektarynki
– 50 g masła
– 50 g cukru
– 80 g mąki
-płatki migdałowe
Owoce myjemy i kroimy na połówki pozbywając się pestki.Układamy owoce brzuszkami do dołu.
Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę – umieszczamy wszystkie składniki w misce i rozcieramy palcami.
Owoce posypujemy kruszonką i migdałami. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Jak po 20 minutach kruszonka nie jest zrumieniona najlepiej dać jeszcze owoce na 5 minut do piekarnika i włączyć opcję grill 🙂
Idealnie jest podawać te owoce z waniliowymi lodami 😀