new york cheesecake
Serniki cieszą się największą popularnością na blogu, to też moje ulubione ciasto także tym chętniej je piekę dla Was i dla siebie oczywiście 🙂
Dziś wyjątkowy sernik – sernik nowojorski. Wyróżniają go 4 rzeczy- jest bardzo kremowy, bo robiony głównie z serków kremowych a nie z twarogu, jest pieczony w kąpieli wodnej przez co jest wilgotny,spód wykonany jest z ciasteczek no i 4 element – ma aromat cytrynowy 🙂
Chciałabym aby przepis był tak oryginalny jak się da, więc poszukałam na amerykańskich stronach internetowych.Trochę zmieniłam przepis,zaczerpnięty ze strony www.bbcgoodfood.com, aby nie kosztował mnie fortunę i działam 🙂
Zawsze mi się wydawało, że nie mam marzeń, ale od kiedy pamiętam jestem zakochana w Nowym Jorku, mino że nigdy tam nie byłam i znaleźć się tam to jest moje jedno wielkie marzenie a ten sernik jest namiastką smaku NYC 🙂
Składniki:
oryginalny przepis, zmieniłam tylko serek Philadelphia na Twój Smak
spód:
– 85 g masła
– 140 g ciasteczek degestive
– 1 łyżeczka cukru
masa serowa:
– 900 g serka kremowego Philadelphia ( ja użyłam tańszego odpowiednika serka „Twój smak”)
– 250 g cukru pudru
– 3 łyżki mąki
– 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– skórka otarta z jednej cytryny
– 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– 3 duże jajka plus 1 żółtko
– 280 ml kwaśnej śmietany ( dałam 18 % )
– szczypta soli
– 1 łyżeczka masła roztopionego
krem:
– 150 ml kwaśniej śmietany
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki soku z cytryny
Ciasteczka mielimy w blenderze, dodajemy cukier oraz roztopione masło. Wykładamy tortownicę 21 cm papierem do pieczenia na dnie, i wysypujemy ciasteczka z masłem. Ugniatamy palcami tworząc dno, lekko dociskamy po bokach. Pieczemy 10 minut w 160 stopniach.
Miksujemy serek z cukrem, dodajemy mąkę i szczyptę soli.Cały czas miksując dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny,skórkę i po jednym jajku plus dodatkowe żółtko.Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy.
Smarujemy boki tortownicy roztopionym masłem ( 1 łyżeczka) i wlewamy masę sernikową na cisteczkowy spód. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach w kąpieli wodnej, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na 2 h.
Kąpiel wodna: wstawiamy tortownice do większego naczynia żaroodpornego lub do blachy, wlewamy wodę do naczynia.
Krem: śmietanę, sok i cukier wymieszać
Po ostudzeniu sernika wyłożyć krem na sernik, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
21 lutego 2015 @ 15:17
Uwielbiam ten sernik – jest taki prosty, a smakuje po prostu bajecznie 🙂
Mnie do NY, w ogóle do Stanów, niespecjalnie ciągnie. Takie to wszystko wielkie, głośne i przerażające… 😉
21 lutego 2015 @ 21:37
po serniku pozostało już tylko miłe wspomnienie 🙂 Ja za to uwielbiam wielkie metropolie, dużo bym dała żeby pojechać do NYC 🙂