new york cheesecake

17

Serniki cieszą się największą popularnością na blogu, to też moje ulubione ciasto także tym chętniej je piekę dla Was i dla siebie oczywiście 🙂

Dziś wyjątkowy sernik – sernik nowojorski. Wyróżniają go 4 rzeczy- jest bardzo kremowy, bo robiony głównie z serków kremowych a nie z twarogu, jest pieczony w kąpieli wodnej przez co jest wilgotny,spód wykonany jest z ciasteczek no i 4 element – ma aromat cytrynowy 🙂

Chciałabym aby przepis był tak oryginalny jak się da, więc poszukałam na amerykańskich stronach internetowych.Trochę zmieniłam przepis,zaczerpnięty ze strony www.bbcgoodfood.com, aby nie kosztował mnie fortunę i działam 🙂

Zawsze mi się wydawało, że nie mam marzeń, ale od kiedy pamiętam jestem zakochana w Nowym Jorku, mino że nigdy tam nie byłam i znaleźć się tam to jest moje jedno wielkie marzenie a ten sernik jest namiastką smaku NYC 🙂

Składniki:

oryginalny przepis, zmieniłam tylko serek Philadelphia na Twój Smak

spód:

– 85 g masła

– 140 g ciasteczek degestive

– 1 łyżeczka cukru

masa serowa:

– 900 g serka kremowego Philadelphia ( ja użyłam tańszego odpowiednika serka „Twój smak”)

– 250 g cukru pudru

– 3 łyżki mąki

– 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– skórka otarta z jednej cytryny

– 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

– 3 duże jajka plus 1 żółtko

– 280 ml kwaśnej śmietany ( dałam 18 % )

– szczypta soli

– 1 łyżeczka masła roztopionego

krem:

– 150 ml kwaśniej śmietany

– 1 łyżka cukru

– 2 łyżki soku z cytryny

 

Ciasteczka mielimy w blenderze, dodajemy cukier oraz roztopione masło. Wykładamy tortownicę 21 cm papierem do pieczenia na dnie, i wysypujemy ciasteczka z masłem. Ugniatamy palcami tworząc dno, lekko dociskamy po bokach. Pieczemy 10 minut w 160 stopniach.

1

2

3

Miksujemy serek z cukrem, dodajemy mąkę i szczyptę soli.Cały czas miksując dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny,skórkę i po jednym jajku plus dodatkowe żółtko.Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy.

4

5

6

7

8

Smarujemy boki tortownicy roztopionym masłem ( 1 łyżeczka) i wlewamy masę sernikową na cisteczkowy spód. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach w kąpieli wodnej, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na 2 h.

9

Kąpiel wodna: wstawiamy tortownice do większego naczynia żaroodpornego lub do blachy, wlewamy wodę do naczynia.

Krem: śmietanę, sok i cukier wymieszać

Po ostudzeniu sernika wyłożyć krem na sernik, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.

11

12

14

15

16

18

10