odchudzający koktajl ze świeżego ananasa,banana, awokado i ostropestu

2

Aby codziennie przyjmować ostropest wymyśliłam sobie zdrowe koktajle aby go w nich przemycać.Dziś żółty koktajl, orzeźwiający, kremowy a przez dodatek imbiru aromatyczny i wyrazisty. Tak skomponowałam składniki aby przy okazji był koktajlem wspomagającym odchudzanie 🙂

ananas – ma właściwości odchudzające i przyśpiesza przemianę materii. Ma także właściwości oczyszczające – poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Ananas jest także źródłem pektyn – błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik ten również wspomaga proces detoksykacji organizmu.Co ważne, takie właściwości posiada tylko świeży i dojrzały ananas (niedojrzałe niepotrzebnie zakwaszają organizm). Ten z puszki, skąpany w cukrowej zalewie, jest bombą kaloryczną, pozbawioną witamin i składników mineralnych.

avokado – charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu,pomimo to jednak, w wyniku wielu badań dowiedziono, że osoby spożywające awokado, znacznie rzadziej miały nadwagę, jak również dostarczały wraz z dietą większej ilości składników mineralnych i błonnika, niż osoby nie spożywające tego owocu. Co więcej wykazano, że spożywanie tłuszczu o właściwych proporcjach kwasów tłuszczowych (1/3 kwasy tłuszczowe nasycone, 1/3 kwasy tłuszczowe jednonienasycone i 1/3 wielonienasycone), wpływa na hamowanie apetytu.

imbir – tłumi uczucie głodu.Spożywanie imbiru ułatwia trawienie, a zawarty w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo. Niektórzy naukowcy utrzymują, że zawarta w imbirze kapsaicyna (substancja odpowiedzialna za ostry smak) sprawia, iż wzrasta temperatura ciała człowieka, a organizm zużywa więcej kalorii, co pomaga schudnąć.

ostropest plamisty – pomaga w odchudzaniu przede wszystkim przez swoje korzystne działanie na wątrobę oraz cały układ pokarmowy. Zawarte w nim składniki wspomagają szybka przemianę materii, co wpływa na szybsze spalanie kalorii oraz pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Dzięki zawartym w nim składnikom mineralnym poprawia krążenie, co korzystnie działa na organizm, oraz wygląd i jędrność skóry.

źródło:

http://www.poradnikzdrowie.pl/

Imbir – leczy, rozgrzewa i… działa odchudzająco!

http://www.ukladaniediety.pl/kacik-wiedzy/porady-dietetyka/dlaczego-warto-jesc-awokado

Składniki:

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 średni banan
  • 3 małe plasterki imbiru
  • 2 łyżki ostropestu plamistego
  • 1 średnie awokado
  • 1/2 szklanki soku ananasowo-kokosowego lub ananasowego
  • 1 czuba łyżka miodu

Owoce najlepiej schłodzić w lodówce przez zblendowaniem.

Aby koktajl miał mniej cukru można użyć wody kokosowej.

Ananasa obieramy i wykrawamy ze środka zdrewniały środek. Kroimy na małe kawałki.

Imbir, banana i awokado obieramy. Awokado obrałam obieraczką do warzyw.

Wszystko wkładamy do blendera i blendujemy, dolewamy soku i miodu.

IMG_8978

IMG_8979

3

1