pad thai z kurczakiem i krewetkami

1

To zdecydowanie moje ulubione danie kuchni tajskiej a nawet ulubione główne danie w ogóle 🙂 Jeśli nie robię go sama to najchętniej jem to danie w restauracji Thai Wok. Jest to danie pracochłonne ale warte poświęcenia czasu i do tego wychodzi sporo porcji jak dla mnie na parę dni totalnego obżarstwa 🙂 Polecam zdecydowanie  zrobienie go w domu, jest opcja drogi na skróty jeśli chodzi o sos- można kupić gotowy w sklepie. Ja robię sama, ale kupiłam taki sos aby Wam pokazać jak wygląda i spróbować.Spróbowałam-  jest spoko 🙂

Byłam w tym roku na weekend w Trójmieście i w tamtejszej restauracji zostałam zaskoczona ich wersją tej potrawy, wyglądała ono bardziej jak zielone curry. W pad thai nie ma papryki, brokuła i potrawa nie pływa w zielonym sosie 😛 Było dobre ale to nie to 🙂

IMG_7329

 

 Składniki:

– 200 g krewetek tygrysich
– 1 pierś z kurczaka
– 200 g tofu
– 250 g makaronu ryżowego, najlepiej szerokie wstążki
– 3 jajka
– 2 łyżki sosu ostrygowego
– garść kiełków sojowych
– 1 dymka
– 100 g orzeszków ziemnych bez soli
– limonka
– kolendra

sos:

– 150 g keczupu
– 100 ml ciemnego sosu sojowego
– łyżka cukru

Sos można kupić gotowy:

IMG_7541

oto tofu, ja kupiłam wędzone, również dobre będzie naturalne

IMG_7540

W rondelku mieszamy cukier i keczup, a gdy zaczną się gotować, dodajemy sos sojowy.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Co do makaronu to najlepsze będą szerokie wstążki, ale ja dodaje to co mam i tez jest dobre- raz dodałam cienkie niteczki a raz makaron jajeczny nudle.

IMG_7538

Kurczaka kroimy w niewielka kostkę i podsmażamy na oleju. Odsączamy z nadmiaru oleju i odstawiamy.

IMG_7539

Do woka wlewamy 2 łyżki oleju, wbijamy jajka i energicznie mieszamy, wrzucamy rozmrożone,oczyszczone krewetki i po chwili gotowy makaron i kurczaka.

 

Tofu kroimy w średnią kosteczkę i dodajemy do woka. Wlewamy sos oraz dodajemy sos ostrygowy.Podsmażamy aż sos dokładnie oblepi wszystkie składniki.

IMG_7545

Danie posypujemy zmielonymi w blenderze orzeszkami ziemnymi. Układamy kiełki, posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki. Można posypać zieloną dymną.

IMG_7544

2

3