pak choi z woka

IMG_3251

Niektórzy moi znajomi mają żal że robię potrawy z nieznanych im składników – lubię poznawać nowe smaki, jak widzę coś nowego w sklepie to chce to kupić i spróbować i do tego też Was zachęcam 🙂 Nie jest też tak że wszystko mi smakuje, o nieee :)- ale póki nie zjem to się nie dowiem a na pewno nie będę krytykować. Mam też potrzebę uświadamiania – nie dlatego że jestem zarozumiała, ale cieszy mnie fakt że mogę przekazywać swoje doświadczenia z danym produktem dalej tym bardziej że sama się uczę 🙂 Jeśli  z 5 osób dzięki przeczytaniu posta dowie się co to pak-choi to będę się cieszyć – taki ze mnie wariat 🙂

Pak choi – jest to kapusta chińska wywodząca się z Azji, zwana również pak choi, bok choy lub chińską boćwiną. Nie wytwarza ona główek, lecz zbite rozety liściowe, które mogą być spożywane w całości, najsmaczniejsze są jednak ich zgrubiałe ogonki liściowe. Jest źródłem cennych substancji odżywczych. Stanowi źródło m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy B i C.

Co ciekawe w tamtym roku jak kupowałam przez internet nasiona warzyw aby zasiać w ogródku,były też nasiona pak choia 🙂 Można hodować chińską kapustę w Pl? Można 🙂

 

pak 1

Napiszę jeszcze o cenie.W tamtym roku uparłam się, że muszę kupić pak choi choć nie był akurat sezon- ale ja tak mam 🙂 dorwałam w jednym dużym markecie na C… tackę w 2 sporymi sztukami, były zafoliowane i leżały z innymi ‚egzotykami” z równie egzotyczną ceną 15 zł za 2 sztuki- oczywiście kupiłam bo tak jak mówiłam- jestem wariatem warzywno-owocowym 🙂 Przedwczoraj byłam pod warszawską halą mirowską i można dostać kapustę za 10 zł za kg – ja za 5 zł miałam wypełnioną całą siatkę gdyż jest ona bardzo lekka.Można i mieć też za free jak się jest szczęśliwym posiadaczem ogródka 😉 Dosyć gadania, czas na przepis !

 

Składniki:

– 6 sztuk małych kapustek pak choi

– 1, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

– 1 łyżeczka startego imbiru

– 2 ząbki czosnku w plasterkach

– 2 łyżki sosu sojowego

– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

– sezam

Umyć i przekroić wzduż pak-choi ( nie odcinamy „piętek” kapuście).

W woku lub na głębokiej patelni podgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 2 minuty, wlewamy sos sojowy i wrzucamy pak-choi, podsmażamy chwile, wlewamy 1/4 szklanki wody i przykrywamy  pokrywką na 2 minuty.

pak2

Mieszamy mąkę z 2 łyżeczkami wody i wlewamy do woka, smażymy na dużym ogniu mieszając.

Sprawdzamy czy kapusta jest gotowa – widelec wbijamy w biały głąb kapusty, jak jest miękki to znaczy że kapustka jest gotowa, jeśli nie, dolewamy trochę wody i dusimy parę minut pod przykryciem.

Zdejmujemy z patelni i posypujemy sezamem 🙂

IMG_3250